Реална опасност или демонизација Севернe Корејe?

23-10-2013 03:21:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Северна Кореја је изградила подземну ракетну базу у близини свете, за Севернокорејце, планине Пектусан, на граници са Кином. Она се налази два километра јужно од планине. Први извештај о овоме се појавио 10. октобра у јужнокорејским новинама "Чунан Илбо", које су се позвале на владине изворе. "То пружа стратешку предност Пјонгјангу",- пише лист.

"Ракетно-нуклеарне могућности Северне Кореје постају стварност, а самим тим се и опасност увећава," - изјавио је портпарол Министарства одбране Ким Мин Сок, упозоравајући да уколико Северна Кореја покрене балистичке ракете средњег домета са планине Пектусан, оне могу погодити јапанско острво Окинава, где је распоређена америчка војна база, као и острво Гуам. Још у мају ове године, Сеул је, узевши у обзир напредак Севера у нуклеарној и ракетној технологији, поднео захтев за одлагање рока предаје САД Јужној Кореји права на оперативно руковођење својим трупа од децембра 2015 на неко будуће време.

Важно је напоменути да је чланак изашао 10. октобра, односно, на сам дан када су почеле заједничке војне вежбе ваздухопловних и морских снага САД, Јужне Кореје и Јапана у близини обале Корејског полуострва. На ово је скренуо пажњу руководилац Центра за корејске студије Александар Жебин:

- Управо сада се одржавају заједничке америчко-јужнокорејско- јапанске војне вежбе са учешћем нуклеарног носача авиона САД, ракетних бродова, борбених авиона. Није искључено да су укључене и подморнице са нуклеарним оружјем. Шта тамо раде амерички носачи авиона и подморнице, 60 година након завршетка Корејског рата? Зар то није кршење денуклеаризације Корејског полуострва, о којој треба да се договарају учесници шестостраних преговора? Преко медија се изводи намерна демонизација Северне Кореје. У томе су посебно ревносни јужнокорејски медији. Међутим, искуство недавних сукоба на Блиском истоку, са учешћем САД, показују да, пре напада на непријатеља, над њим се изводи демонизација. То се ради да не би дошло до озбиљних протеста од стране дела светске јавности против још једног покушаја смене неугодног режима. И овде је у току иста ствар.

Треба рећи да на "сатанизацији непријатеља" вредно раде обе стране: и Јужна и Северна Кореја. При том, свака страна следи своје циљеве. Тако, осуђујући тренутне војне вежбе, севернокорејске власти су упозориле да би се могла десити "ужасна катастрофа", са којом ће се суочити агресорско-империјалистичке силе.

Јужна Кореја нема доказа да су у севернокорејској подземној бази распоређене ракете, да ли су бункери резервни или су шахте припремљене за складиштење плутонијума. Тренутно се све верзије базирају искључиво на нагађању. Јединствена опасност, у коју нико не сумња, је та да је планина Пектусан потенцијално активни вулкан. И ракетни напади на ту базу или случајна експлозија могу изазвати његову ерупцију.

Људмила Сакјан,