Кина прави противсателитско оружје. Које врсте?

23-10-2013 10:00:38 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/dcmaster / melcwire/cc-by-nc |


Према проценама САД, три кинеска сателита лансирана овог лета, и који су од августа месеца извршили необичне маневре на орбити,- део су програма развоја противсателитског оружја. О томе пише на сајту Washington Free Beacon уредник редакције вести Бил Херц, који је познат својим везама у војно-обавештајним круговима САД. Низ експерата сматра, да НР Кина заиста може имати на располагању сателите-убице совјетског модела.

Три сателита, SY-7, CX-3 и SJ-15 лансирани су једном ракетом-носачем CZ-4C. Прве информације о њиховим необичним маневрима на орбити појавиле су се већ у августу. Сателити су извели маневре зближавања, а један сателит, који је опремљен манипулатором, извршио је захватање другог сателита.

У званичним кинеским изјавама поводом лансирања сателита наводи се да они имају научно-истраживачке задатке, посебно у вези сервисирања свемирских летелица. Тестирање манипулатора је потпуно у складу са изјавом. Сличан уређај постојао је на америчким летелицама Space Shuttle. Он је коришћен приликом сервисирања и враћања на Земљу сателита. У исто време, као уређај за уништење сателита противника, манипулатор је доста екзотично, скупо и непоуздано средство.

Међу технологијама, које су испитане током наведеног експеримента, на први поглед војни значај може имати управо технологија зближавања. СССР је разрађивао сателите-ловце (ИС), чији је задатак био у зближавању са сателитом противника и његовој ликвидацији експлозијом. Уколико се узме у обзир чињеница, да су кинески сателити извршили непосредно зближавање у једној ситуацији према постојећим информацијама са старим сателитом, који је лансиран још 2005. године, и вероватно није више у функцији, овај задатак Кинези су решили.

На тај начин, уједно са већ испитаним противсателитским ракетним системима на основу ракета DF-21, а можда и DF-31, који се лансирају са земље и уништавају свемирске сателите противника кинетичком бојевом главом, Кина можда располаже и сателитима убицама совјетског модела. Такви сателити се лансирају у време војне затегнутости, и дуже време се налазе на орбити у ишчекивању команде за акцију. Теоретски, они су у стању да униште објекте на већим висинама, него системи који су основани на балистичким ракетама.

У исто време, уништење сателита противсателитским оружјем може бити лако доказано, и са правне тачке гледишта третира се као војна акција. Могуће је да Кина разматра неке еластичније варијанте смањења ефикасности сателита противника, на начин повреде њихове функционалности без непосредног уништавања објекта. Захватање противничког сателита манипулатором, поремећај његове оријентације, оштећење појединих уређаја, као и стварање сметњи, све су то веома ефикасне варијанте. У појединим ситуацијама противник вероватно неће моћи ни да утврди, да је извршена одређена интервенција на његовом сателиту.

Кина разматра противсателитско оружје као један од асиметричних начина парирања америчкој техничкој надмоћи. Кинеска концепција електронско-мрежних операција предвиђа истовремено вођење радиоелектронске борбе, нападе на системе везе, извиђачке и командне системе, као и нападе у компјутерским мрежама. Ова концепција има централну улогу у варијантама војних сукоба, које разматра Пекинг. Посебна пажња према радиоелектронским сметњама и уништењу сателита противника у овим условима је нормална и неизбежна. На тај начин, Кина већ данас има најмоћнији програм стварања противсателитског оружја у свету.

Василиј Кашин,