Бели „анђео“, или зашто Роми краду децу

23-10-2013 09:38:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


По целој Европи траже родитеље плаве девојчице Марије која је нађена у току полицијског претреса у циганском табору, недалеко од грчког града Ферсала. ДНК тест је показао да ромски брачни пар нису биолошки родитељи. Они су ухапшени под сумњом да су украли дете. Колико је овај случај типичан за ромску средину? Доктор историјских наука, потпредседник Међународног савеза Рома Надежда Деметр каже:

- Стотинама година круже легенде о ромском животу. Да они краду децу је једна од њих. Ако је доказано да девојчица није биолошко дете тог пара у Грчкој, онда треба имати у виду да Роми без деце јако тешко то преживљавају и настоје да узму дете. Али, код Рома нема напуштене деце, увек се нађе родбина која ће прихватити сироче. Могуће је да се девојчица незаконито нашла у ромској породици. Али, не верујем да се тамо налазила у ропству, или да су хтели да је продају!

Надежда Деметр каже да су у Мађарској 1782. године локални становници оптужили цигански табор да је украо дете, па чак и да су хтели да га поједу. Цели табор је ухапшен, обешено је 15 људи. А, онда су пронашли дете живо и здраво.

Одакле тај стални мит, којим се плаше деца и у Европи и у Русији: „Ако не будеш спавао украшће те Цигани“? Песници и писци су се често користили спектакуларном причом у којој цигански табор краде дете. То имамо и у „Скапеновим сплеткама“ Молијера, и у „Циганчици“ Сервантеса, и Есмералду из романа „Звонар Богородичне цркве у Паризу“ Игоа. Али, уметност је једно, а живот – друго. Професор Деметр каже да ни један случај у коме су Роми оптужени за крађу детета у Русији није потврђен.

- Роми, наравно, нису свеци, међу њима има разног криминала. Постоји прошење, трговина дрогом. Али, да ли су Роми једини који се баве тргују овом смртоносном робом? Треба да се суди за конкретан злочин, а не истицати, као у случају мале Марије, националност осумњичених.

Истражни судија у грчком граду Лариси је 21. октобра донео одлуку о затворском задржавању осумњичених за крађу детета и фалсификовање докумената 39-годишњег Христоса Салиса и 40-годишњу Елветерију Димопулу. Они су изјавили да су им дете дали Роми у Бугарској. Полиција је објавила фотографију ромског пара, у нади да ће то помоћи да се нађу родитељи девојчице. Она зна само неколико речи на ромском. Полиција претпоставља да од 14 деце из породице у којој је живела Марија, 10 нису биолошка. Грчка хуманитарна организација „Осмех детета“, која је преузела бригу о девојчици, је примила више од 8.000 телефонских позива, међу којима су биле и породице које трагају за несталом кћерком. Организација је саопштила да се девојчица налази на медицинском испитивању у болници, а онда ће бити предата у један од домова ове организације. Тамо ће и чекати родитеље који су је изгубили.

Гајане Ханова,