Експерт: шпијунски скандал добро је дошао америчким банкарима

23-10-2013 09:28:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Скандал око шпијунске делатности Агенције националне безбедности (АНБ) САД се не стишава. После објављивања сведочанстава у француском часопису Le Monde, о прислушкивању телефонских разговора својих грађана, Министарство спољних послова Француске је позвало америчког амбасадора на разоговор.

Обим електронске шпијунаже оставља јак утисак- према подацима овог часописа, позивајући се на материјале бишвег обавештајца Едварда Сноудена, за непун месец, од 10 децембра 2012.године до 8 јануара ове године америчке специјалне службе су пресреле више од 70 милиона телефонских разговора Француза. При томе, циљ акције техничке шпијунаже био је не само праћење потенцијалних терориста, већ и представника власти и бизниса кругова Француске. Како је у разговору за „Глас Русије“, експерт за обавештајне службе Јевгениј Јушук, АНБ сада може поделити део онога што је сазнала са пословним круговима:

- У САД су одавно устновили промет информација између специјалних служби и система који образује пословне кругове. Ово још постоји од оних времена када су шпијунски сателити предавали информацију каква се жетва очекује у свету, па и у СССР. Од те масе информација, увек су се филтрирале оне важне. Има и много важнијих трговачких, привредних, комерцијалних информација које омогућавају опстанак САД на високим позицијама на економским и политичким пољима.

Још једно „истицање“ информација шпијунске делатности америчких специјалних служби, безпоговорно ће пооштрити дијалог Париза и Вашингтона, ипак дугорочно захлађење у овим односима не би требало очекивати, говори председник савета Института развоја слободе информација Иван Павлов. Предност у политичком смислу, дозволиће Америци да изађе сува из воде:

- То не значи да ће САД престати са својом делатношћу у овој области. САД су као држава самодовољни и они спроводе политику која је усмерена на обезбеђивање сопствене безбедности.

У међувремену, експерти разматрају како откриће Едварда Сноудена утиче на прљаву игру америчких банкарских кланова, рекао је за „Глас Русије“ Јегвениј Јушук:

- Сливање информација о овој шпијунској афери удара по безбедносним структурама, а банке имају користи од тога. Али ће Америка, која у међународној арени покушава да игра на карту демократије, изгубити. Безбедносним службама биће теже да раде. А банкари који покушавају да управо те службе не добију превише власти, од овога ће профитирати.

Но,ако чак и јесте тако, глобални резонанс ове афере оштро ће утицати на америчке специјалне службе. Никада нису били милостиви ни према својим ни према туђим грађанима, па ће се вероватно светити.

Григориј Милењин,