Сергеј Глазјев: „Украјина ће морати скупо да плати евроинтеграције“

22-10-2013 04:13:51 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


„Украјина ће морати скупо да плати евроинтеграције“- изјавио је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ водећи економиста, политичар, саветник председника РФ за питања регионалне економске интграције Сергеј Глазјев.

Изјаву је дао у италијанском граду Верона, где се 17.и 18.октобра одржавао Други евроазијски форум „Иновације и међународна интеграција“.

Анализа последица споразума Украјине о придруживању Европској унији говори о томе да он не иде у прилог Украјини и да ће повући за собом нагло погоршавање трговинско-платног биланса земље и њен дефолт. Овакав споразум лишава Украјину перспектива евроазијске економске интеграције која би јој пружила могућности за успешан и стабилан економски раст. Према проценама украјинске владе, за имплементацију норми овог уговора о придруживању са ЕУ Украјини је неопходно да издвоји 150 до 200 милијарди евра само на примену техничких регламената и еколошких стандарда.

Јасно, наставља Сергеј Глазјев, да европске банке нису спремне да омогуће Украјини такве суме. Сада је Русија главни кредитор Украјине и потписивање уговора о придруживању довешће до прекида кредитирања, као и затварања могућности за Украјину да учествује на тржишту Царинске уније између Русије-Белорусије-Казахстана. За излазак Украјине из дефолта биће потребно око 35 милијарди евра за финансирање потребних програма стабилизције.

Мене, говори Сергеј Глазјев, поражава лакомисленост преговарача из ЕУ који се константно мешају у унутрашње послове Украјине и Молдавије, обмањују. Недавно је један од комесара изјавио да ће учешће Украјине у ЕУ омогућити 6%раст БНД. То нема смисла, то не може бити, ова изјава нема никаве основе у било каквим пропрачунима...

Александар Прохоров,