Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Борба за „Ајсберг“

Борба за „Ајсберг“

22-10-2013 11:22:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ледена дворана „Ајсберг“ има своју будућност и након Олимпијаде у Сочију. Борбу за ову дворану су већ отпочели и бициклисти и клизачи. Сада је дворана у потпуности опремљена и спремна да угости зимске спортове, али ускоро она може преправљена у бициклистичку стазу.

Архитекте су „Ајсберг“ замислиле као огромни ледени блок. Задатак је био успешно испуњен, јер, чак и лети у позадини палми и топлог Црног мора, арена изгледа као права зимска- хладна и јединствена дворана. А унутра, она делује прилично обично, као готово било који други простор, где се иначе одржавају такмичења у клизању. Али, то је само тако на први поглед, каже архитекта, главни инжењер ледене дворане „Ајсберг“ Александар Угаров. Јер, током сочинске Олимпијаде, на леду ове дворане биће одржавана такмичења не само у уметничком клизању, већ и у шорт треку. Градитељи су морали да смисле како да омогуће да се оба вида спорта могу одржавати готово истовремено, односно у истом дану. У помоћ су пришле савремене технологије- па се у дворани сада налази јединствена апаратура за хлађење, говори Александар Угаров:

- Током једног дана се одржавају 2 вида такмичења. За уметничко клизање, неопходно је да температура леда буде 3,5 спепена у минусу, по скали Целзијуса, док је за шорт трек потребна нижа температура, 6,5 степени у минусу. Па је опрема за хлађење намештена тако да ћемо зависно од потребе лед „грејати“ или „хладити“, без промене квалитета самог леда.

Иницијално се претпостављало да ће овај објекат бити „монтажни“ и да ће бити премештен након Олипмијаде у други део Русије. Међутим, сада се разматра могућност да он остане као такав у Сочију и да се у њему направи затворена бициклистичка стаза или дворана за било које друге видове спорта.

Сада „Ајсберг“ прима до 12 хиљада гледалаца. Како би се дворана преправила и у њој изградила бициклистичка стаза, биће неопходно демонтирати трибине и смањити број места до 8000. Али, у сваком случају, коме год да припадне овај објекат након Олимпијаде, он ће остати уписан у светску спортску историју.

Анастасија Першкина,