Украјина: Незапосленост ће водити одливу становништва

21-10-2013 09:11:33 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Једна од последица потписивања од стране Украјине споразума о удружењу с ЕУ може да буде масовни одлазак из земље радно-способног становништва. У светлу пада бруто-домаћег производа, овај чинилац ће бити допунски узрок неизбалансираности ионако сложене социјално-економске ситуације.

Говорећи о предностима евроинтеграције, Кијев изјављује да ће тај корак омогућити Украјини да постане напреднија са технолошког гледишта, и да ће се придружи богатој лепези европских вредности. Изгледа, те магловите дефиниције садрже неки магични смисао. Уствари, а то признају многи експерти у самој Украјини, европским стратезима је ова земља потребна искључиво као тампон-зона између ЕУ и РФ, као тржиште за пласман својих производа и извор јефтине радне снаге.

Европи нису потребни нови равноправни субјекти економије: то се огледа у примерима држава, које су се недавно учланиле у ЕУ. Отворивши границе, Украјина ће разорити сопствену производњу, која ионако преживљава тешка времена. Узимајући у обзир ниску конкурентност украјинске робе у односу на еваропску, као и то, што ЕУ, заобилазећи правила СТО, успешно се бави протекционизмом према сопственим произвођачима, перспективе нису баш сјајне. У тим условима је просто неизбежан одлазак Украјинаца из земље: овај процес је и данас раширен. Биће још горе, - сматра заменик директора Института земаља ЗНД Игор Шишкин.

- Већина експерата и великих економиста долази до негативних за Украјину закључака да ће радна снага постати малтене једина извозна роба те земље. Неко може да тврди да противници европског избора земље плаше Украјину. Међутим, постоји економска реалност, коју је немогуће променити. Свакако, неће све гране украјинске економије пропасти. Добиће крупне олигархијске структуре, које су финансирале и лобирале удружење с ЕУ. Они, који имају вајду од продаје и препродаје у Европи металуршких и хемијских производа. Међутим, средњи и мали бизнис, који преовлађује у Украјини, чека тужна судбина.

Предузимаче чекају нетарифна ограничења. Реч је о евростандардима, којима морају да одговарају сви украјински производи. За те сврхе Украјини ће требати у току 10 година више од 150 милијарди долара. Апсолутно није разумљиво, где се оне могу наћи. Услед тога украјинска роба, пре свега пољопривредна, неће моћи да се продаје у земљама ЕУ, на унутрашњем тржишту у условима европског дампинга те производе чека велика конкуренција. Такве последице ће обухватити милионе људи, који могу да остану без посла и средстава за опстанак. Главно је да их у Европи не чекају: о коридору за украјинску радну снагу нема ни говора. У споразуму о удруженом чланству нема о томе ни речи. То значи да грађанима Украјине ништа не преостаје него да траже посао у Русији, - сматра експерт Центра политичких технологија Роман Ларионов.

- Украјина ће имати одређене социјално-економске проблеме. Међутим, Европа није спремна да отвори коридор и масовно пусти Украјинце, који ће остати без посла у својој земљи. ЕУ се за њих не отвара. Међутим, миграција у правцу Русије се не може искључити.

При томе, у новој реалности Русија ће бити приморана да смањи сарадњу с Украјином у гранама високих технологија, космичкој грани, авијационој и у бродоградњи. И то, не због зле воље, него зато, што су правила ЕУ и Царинског савеза контрадикторна. Међутим, ни у Европи украјинске иновационе производе, као ни стручњаке, нико не чека: довољни су им своји. То значи да ће незапосленост обухватити, вероватно, и последњу цивилизациону границу Украјине. Дакле, ради интереса олигархијских група Кијев је угрозио судбину, благостање, као и само присуство у отаџбини огромног броја својих грађана.

Илија Харламов,