Сунце и даље непредвидљиво

21-10-2013 09:01:38 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Наредних дана на Сунцу су могуће јаке ерупције. На Земљи могу настати магнетне буре, које могу проузроковати поремећај у раду електронике и техногене хаварије. Према подацима руских научника, опасност Сунчеве активности ове врсте трајаће неколико дана. Али се не може тврдити да ће догађаји кренути управо овим путем развоја, кажу стручњаци.

На Сунцу, према речима научника, долази до зближавања двеју активних зона, које се састоје од групе пеги. Тренутно су оне безопасне, али уколико се споје, - може доћи до јаке ерупције плазме. Ужарени фрагменти одвојиће се од Сунца и са огромном брзином кренуће у околну средину дуж линије сунчевог магнетског поља. Уколико ове линије буду окренуте према Земљи,- на њу ће наићи такозвани магнетни облак. Коментарише начелник одељења физике космичке плазме Института космичких истраживања РАН Анатолоиј Петрукович:

- Уколико се Земља нађе на путу овог облака, онда је могуће развијање магнетне буре. Биће изражајнија поларна светлост и геомагнетне варијације, које могу утицати на радиовезу.

Поремећаји ове врсте представљају директну опасност за људе. Авиони могу изгубити везу са контролом лета. Честице високе енергије у стању су чак да поремете ракете. Услед тога бојева глава може да изгуби циљ, а последице су непредвидљиве. Слично се већ дешавало.Исто као и са сателитима када је плазма изазивала квар апаратуре. Нису искључени кварови и хаварије и на објектима инфраструктуре на земљи, каже начелник лабораторије физике Сунца Пулковске обсерваторије Александар Соловјев.

- У сваком великом колу на Земљи, као што су нафтоводи, гасоводи, железничке магистрале, према закону Фарадеја може настати електромагнетска индукција. Настала струја може изазвати пожаре на гасоводима и нафтоводима, и једноставно може неправилно да функционише релеј на железничкој станици.

Да би били спремни за изненађења, које може дати Сунце, у Русији и САД су формиране специјалне службе свемирског времена. Они прате ниво сунцеве активности и прослеђују упозорења разним службама. Али предвидети понашање Сунца је веома тешко, наставља Александар Соловјев.

- Тешко је предвидети ерупције, посебно велике, пошто је то веома редак догађај. Ми нисмо у могућности да предвидимо ни ураган у нашој атмосфери, где и када ће бити.

Тренутно, научници могу да направе прогнозе за неколико сати унапред. То је довољно, да се изврши корекција летова ракета и авиона. Што се тиче посаде Међународне космичке станице, њима је строго забрањено да у опасним периодима излазе у свемир. О доласку магнетске буре треба упозорити и већи број људи. Особе са срчаним обољењима, могу имати појачане сметње. Прогноза сунчевог времена редовно се објављује на интернет порталу Института геофизике Росгидромета.

Борис павлишчев,