„Претња дефолта САД лебди у ваздуху“ (Део 2)

21-10-2013 08:47:11 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Учесник II Евроазијског форума „Иновације и међународна интеграција“, који се одржава у Италији, Сергеј Глазјев, економиста, политичар, саветник председника РФ по питањима регионалне економске интеграције, у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ износи шта може донети Украјини укључивање у ЕУ и да ли дефолт САД прети светској привреди.

Не искључујете могућност увођења визног режима са Украјином у вези планова интеграције Кијева.

- Таква иницијатива може уследити од стране Украјине и Европске уније, али не са наше стране. Грађани Украјине, који се залажу за европски избор, мисле да ће потписивање споразума о придруживању са Европском унијом пружити Украјини режим укидања виза са Европом. У споразуму се о томе ништа не спомиње. Али пошто ће последица споразума бити нагло погоршање економске ситуације у Украјини, природно је да ће украјински политичари инсистирати на безвизном режиму са Европом, као компензацији. Постоји могућност, да ће Европа, заинтересована у јевтиној украјинској радној снази, предузети овај корак. И можда ће дати могућност ступања у шенгенску зону. У том случају Украјина ће бити приморна да уведе визни режим са Русијом.

У вашој књизи „Стратегија претицања развоја Русије у условима глобалне кризе“, која је издата 2010. године, навадени су механизми руске и светске привреде у условима светске кризе. Да ли САД, који се налазе на ивици дефолта, могу гурнути свет у рецесију? Да ли су стратегије, које сте навели пре три године, актуелне и на данашњи дан?

- Они су поптуно актуелни, јер светска криза није нестала и претња дефолта САД лебди у ваздуху. Овај дефолт зависи само од активности САД, али настаће време када ће позиција долара и америчког финансијског система зависити од активности партнера – Кине, арапских земаља, Русије и других земаља које поседују америчке обвезнице. Из тог разлога, са једне стране узроци кризе остају, финансијске пирамиде нису нигде нестале, обим деривата је чак порастао од 2008. године. Са друге стране, Русија још није прешла на пут претицања у развоју и још увек немамо довољно инвестиција за модернизацију, за освајање производње новог технолошког нивоа. Тако да је то, што сам предлагао тада у својој књизи, актуелно је и данас.

Александар Прохоров,