Рогозин: нама је потребна револуција у науци

20-10-2013 09:06:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Одбрамбена способност Русије захтева нову научно-техничку основу која ће објединити рад представника фундаменталне и примењене науке. Ово је изјавио на саветовању у Руској академији наука заменик предсредника владе РФ Дмитриј Рогозин.

Војно-индустријски комплекс у Русији у многоме делује на рачун производних и научних капацитета створених још у својетско време и данас не може више да одговара савременим тенденцијама. У првом реду то се тиче сегмента високопрецизног оружја, истакао је Дмитриј Рогозин.

- Само слеп не види шта се данас дешава у војној индустрији. То може да се окарактерише као револуција везана за развој високопрецизног оружја, начина и форми његове примене, са количином овог оружја – оно постаје јефтиније, а то значи масовније. То доводи до нових форми рата, бесконтактних форми са претендовањем на одустајање од оног стратешког баланса који је био гарант мира током читавог послератног периода.

Ново оружје постаје све паметније, истакао је Дмитриј Рогозин и за његову производњу потребно је стварање нове електронске базе и базе делова која је потпуно независна од испорука из иностранства. Такође потпредседник владе је истакао да је за модернизацију руске војне индустрије потребно извршити револуцију у руској науци.

- Потребна нам је нова научно-техничка база. Ми смо практично исцрпили оно што нам је остало од совјетског периода, треба стварати све ново. То су нове брзине, системи управљања, који обухватају читав слој различитих родова војске, то су нови материјали, нови принципи. Ако сада не поставимо основу за то ново, а можемо да је поставимо само на рачун дијалога примењених и фундаменталних наука, једноставно не можемо да реализујемо овај програм, што значи заостаћемо.

Успех у том правцу, како сматра Рогозин, може да се постигне захваљујући формирању нове креативне класе руске одбрамбене индустрије коју представљају генерални инжењери, својеврсна елита инжењерске мисли која је у стању да ризикује и у својим истраживањима да налази нова, револуционарна решења.

Павел Силајев,