Знате ли да... ждралови № 2

19-10-2013 07:53:01 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Знате ли да у Русији постоји један веома леп празник с песничким називом – Празник белих ждралова. Он се обележава 22. октобра.

1968. године први пут је била изведена песма Ждралови. Текст познатог дагестанског песника Расула Гамзатова је превео на руски језик ништа мање познати песник Самуил Маршак. На Кавказу, где је рођен Гамзатов, верује се да се војници, погинули на бојиштима, претварају у беле ждралове.

Понекад ми се чини да војници,

Који се нису вратили са крвавих бојишта,

Нису се тада нашли у земљи,

Већ су се претворили у беле ждралове…

Празник Белих ждралова, који је настао захваљујуи овим речима Расула Гамзатова, – то је празник поезије, духовности, као и дан сећања на погинуле војнике. Он је позван, према мишљењу песника, да допринесе учвршћењу пријатељства и узајамном разумевању међу мултинационалним народима Русије. Управо разумевање је кључ за решење било којих конфликата без војних акција, без крви и хитаца.

Бели ждрал је у многим културама света симбол светлости и духовности. Сматра се да је лет ждрала оваплоћење духовног, а чак и телесног препорода. За Јапанца је ждрал – цуру – повезан с догачким животом и просперитетом. У Кини ту птицу сматрају оличењем бесмртности. У Африци ждрала сматрају весником богова. Ждрал се често помиње у добрим руским народним бајкама. Није то ни чудо: вероватно, нема лепше, хармоничније, а чак и песничке птице. Није случајно, што о ждраловима има толико лепих песама.

Јесте ли видели, како лети јато ждралова? То је невероватно лепа слика! Пролеће и јесен су време миграције тих дивних птица. Веома ретко они зимују тамо, где излегну птићиће. Такви су случајеви регистрировани у Централној Шведској, Источној Француској, Холандији и Мађарској. Међутим, по правилу, када постаје хладно, птице напуштају летње станове, те одлазе у Северну Африку, Либију, Турску. Између осталог, према ономе, да ли рано одлете ждралови, може се прогнозирати зима. Ако су они одлетели у септембру, зима ће бити рана и хладна, с мећавама. Уколико одлете у октобру - биће умерено топла и краћа. Ове године су скоро све птице већ напустиле забран Отаџбина ждралова, који је удаљен 100 километара од Москве. У пролеће ће се они обавезно вратити овамо!