У НАТО земљама се праве полигони за терористе

19-10-2013 03:49:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Светски џихад: Религија, политика или бизнис? (Део 3)


Ни за кога није тајна да се у земљама – источним савезницима НАТО практично прави полигон за борце Ал Каиде.

Тим пре што се најновији догађаји – између осталог, сиријски конфликт – због географског положаја још више тичу њихових интереса, рекао је за „Глас Русије“ стручњак за земље Блиског истока, политиколог Станислав Тарасов:

- Турска није признавала да на њеној територији има терористичких групација. Међутим, како су се догађаји развијали, оне су почеле да се померају ка пограничним зонама. Америчка, европска, а затим и турска штампа су почеле да признају да се у пограничним зонама налазе логори у којима се врши припрема или преко којих се врши транспорт бораца из различитих земаља, укључујући Либан и Турску.

Чињенице које потврђују учествовање Анкаре у припреми бораца успели су да добију и правобранитељи из „Хјуман Рајтс Воч“. Организација апелује на турске власти да предузму најоштрије мере, рекао је за „Глас Русије“ стручњак за Сирију и Либан Лама Факих:

- Успели смо да сазнамо да се група људи, који су учествовали у злочинима у којима је убијено 190 мирних грађана и заробљено преко 200 људи, састојала од иностраних терориста који су по нашем мишљењу у земљу доспели из Турске. Већ смо утврдили да је неколико људи који су финансирали ову операцију, то чинило из земаља Персијског залива. Позивамо ове земље да се увере у то да њихови становници не шаљу новац групацијама у Сирији.

Захваљујући обилном финансирању терористичке групације које се концентришу око Ал Каиде и њене регионалне филијале су буквално добиле нови живот. А Сирија је постала прави полигон за вежбање регрута у борбеним условима, сматра тунижански политиколог Мухамед Јасин ал-Џиласи:

- Од почетка сиријске кризе у неким земљама је почело организовано врбовање терориста. Такозваних центара има посебно много у Либији и Тунису, из којих се терористи преко Турске и Јордана пребацују у Сирију. Терориста из Туниса сад већ има на хиљаде. Од тога је, по подацима министра унутрашњих послова, већ 2000 убијено у Сирији. Зашто људи, а посебно омладина, иду тамо? Мотиви су различити. Обично им обећавају новац или власт. Ако им то није занимљиво, онда им нуде муњевито доспевање у рај и вечеру с пророком. Већина бораца су чланови терористичких групација „Ансар ал-Шарија“ и „Ал-Тајар ал-салафи“. У Либији су отворене технички врло добро опремљене базе, у којима терористи похађају цео курс припреме. Предавачи су чланови Ал Каиде који долазе из суседног Алжира.

Пароле под којима вахабити иду у бој су традиционалне: „борба против неверујућих“, стварање светског калифата, уверен је председник Међународне асоцијације ветерана јединица за борбу против терора „Алфа“ Сергеј Гончаров:

- Ко ратује у Сирији? Огромна маса најамника, који су тамо доспели из целог света. То су управо најамници који ратују пре свега за новац. Ако ме неко буде уверавао да су људи који исповедају ислам отишли у Сирију да се боре за „чисту веру“ против Асада, зато што је он тако лош – тешко да ћу у то поверовати. И уверавам вас да ови најамници ратују због свог финансијског просперитета.

А главни „финансијери“ џихада, судећи по свему, не желе да уче ни на својим, ни на туђим грешкама. Први исламски експедицијски корпус је формиран уз помоћ САД још у време рата у Авганистану 1979-1989. године. Неколико десетина хиљда људи из држава арапског света, као и Пакистанаца, ратовало је против совјетске војске уз активну подршку западних и блискоисточних специјалних служби. То је довело до нагле појаве насиља: терористички актови су се дешавали у Саудовској Арабији, Египту, Алжиру и Мароку. Затим су уследили „црни“ септембар 2001. године у САД, експлозије у Мадриду и Лондону, недавни терористички акт у Бостону. Ипак, Запад је још увек убеђен да су „нови муџахедини“ само марионете у његовим вештим рукама. И не примећују да се канап одавно покидао.

Игор Силецки,