Глобални џихад: религија, политика или бизнис? (Део 2)

17-10-2013 02:19:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У наредним годинама би "врућа" тачка у офанзиви радикалног ислама у Европи могао постати Балкан. Експерти, у последњих неколико месеци, фокус стављају на Црној Гори.

Из мирне туристичке земље са великом учесталошћу су почели стизати извештаји о акцијама следбеника радикалног ислама. Тако се, пре извесног времена, појавила информација о затварању српске породице, која је прихватила вехабијску идеологију и обичаје. Током претреса, код главе породице и његовог зета пронађено је оружје и муниција. Како се испоставило, мушкарци су повремено "ишли у рат у Сирију" како би помогли својим истомишљеницима у борби против Башара Асада.

Отприлике у исто време, на северу Црне Горе, у близини границе са Косовом, одржан је традиционални скуп - "камп" вехабија. Он је прошао под заставама Турске и Саудијске Арабије. Према најновијим подацима, тренутно на северо-истоку Црне Горе (са већинским муслиманским живљем, најсиромашнијим у земљи) живи најмање 200 следбеника радикалног ислама. То не изгледа тако много. Међутим, Агенција за националну безбједност је забринута због пораста таквих осећања и саопштава да то представља непосредну опасност по земљу.

У Федерацији БиХ се, пак, вехабије често обучавају у школским салама. Одавно је познато да тамо постоје кампови за обуку целих оружаних група под покровитељством "Ал-Каиде". Доказано је да су обучавани милитанти на територији БиХ учествовали у бомбашким нападима на возове у Мадриду 2004. Ситуација се од тада, чини се, није нарочито променила: код убијених у Сирији опозиционих бораца често се налазе босански пасоши. Последњи такав извештај је датиран на 27. септембар ове године.

Од радикалног исламизма није имуна ни Македонија. Према подацима македонског експерта за безбедност Ивана Бабановског, кампови "Ал-Каиде" су се налазили на делу територије републике, која је била под контролом терориста из "Ослободилачке националне армије". Те јединице су стигле у Македонију са Косова у 2001. Узгред, и данас се на Косову - у великом кампу у Качанику, којим управљају ветерани ОВК - обучавају добровољци, који одлазе у рат у Сирију.

Из свих гореневедених чињеница, може се разумети став европских престоница и Вашингтона. "Независно Косово" - пројекат САД и њених савезница, тешко да се нешто може десити на овом простору без знања високих покровитеља. И, нажалост, то је само једна ставка у широкој географији кампова за обуку милитаната, које финансира Запад, приметио је за "Глас Русије" немачки стручњак др Ханс Кречов:

- О овој теми је имао веома интересантан извештај реномирани амерички часопис "Defense and Foreign Affair Strategic Policy", објављен пре неколико месеци. Ако је веровати овом извештају, америчке обавештајне службе већ неколико месеци у Јордану припремају 3000 екстремиста за напад на Дамаск. Они су већ једном покушали то да ураде, али су се заглавили у борбама са другим побуњеничким групама, које су им стале на пут. Можда је то било планирано у оквиру америчке одмазде за употребу хемијског оружја. И у арапским часописима сам прочитао да су француске тајне службе, такође, укључене у обуку милитаната.

Игор Силецки,