Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Пријатељски Сочи

Пријатељски Сочи

16-10-2013 03:59:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Сочи је постао први град у Русији са пријатељском средином. Уочи Паралимпијаде 2014. године банке, продавнице, медицински центри, паркови и други елементи градске инфраструктуре су доведени у склад са стандардима доступности Међународног параолимпијског комитета.

Програм формирања средине без препрека у Сочију стартовао је пре две гдоине, и сада објекти у граду, као и спортски олимпијски стадиони, у потпуности су прилагођени потребама људи са ограниченим могућностима. Начелник управе за везе са јавношћу корпорације Олимпстој Денис Болотски је рекао како је стварана пријатељска средина у новим хотелима и у параолимпијском селу, где ће бити смештени спортисти.

- У хотелима постоје специјалне собе са удобним намештајем: ниским, без оштрих углова, специјалне гарнитуре за госте у колицима. Проширени су ходници, сви лифтови су опремљени акустичким уређајима који говоре који је спрат на реду. За особе са слабим видом на зидовима су путокази са Брајевом азбуком. У Имеритинској долини, на корак до Олимпијског парка, изграђено је читаво село за параолимпијце. То је око 500 станова. У овим задацима су предвиђени акустички уређаји, звучни сигнализатори, индикатори буке и тактилна устројста читања инфомација. Паралимпијско село је подигнуто н акорак од свих арена.

Људи са ограниченим могућностима такође ће лако стизати од једног објекта ка другом и од планинског кластера до обалског, додао је Болотски.

- За маломобилне групе страноништва предвиђена су специјализована транспортна средства, опремљени таблои са Брајовом азбуком, специјалним тастерима за позивње возача. Таквих транспортних средтава биће неколико стотина.

Укупно у Сочију поводом Олимпијаде, у складу са захтевима Међународног параолимпијског комитета биће опремљено више од 1800 објеката. Половина њих припада приватним лицима и индивидуалним предузимачима, рекао је заменик градоначелника Сергеј Јурченко.

- Већ скоро 95% објеката у приватном власништву је доведено у стање средине без препрека. Од њих велики број је опремљен на иницијативу самих градских бизнисмена.

Јавни саобраћај је такође постао „пријатељски“ – по улицама Сочија кружи 108 аутобуса адаптираних према потребама људи са ограниченим могућностима. Још 350 таквих аутобуса ће изаћи на маршруте у скорије време. Преостали радови на припреми Сочија за Параолимпијаду ће бити завршени до краја године.

Марија Маркулева,