Лаура: скијашке трке на висини

16-10-2013 03:45:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Комплекс за такмичења у спусту и бијатлону Лаура спреман је да прими Олимпијске игре. Изграђене су трасе, инфраструктура, одржана су тест такмичења. За време Игара-2014. године у Сочију управо овде ће се такмичити за 23 од 96 комплета медаља.

Ове јесени планине Красне пољане упечатљиво сведоче – зимска Олимпијада у Сочију ће бити једна од најнеобичнијих. Јединствени комплекс за такмичења у спусту и бијатлону Лаура то потврђује. На платформи за укрцавање на жичару све је зелено и топло је, 40 минута успона и почиње права зима – снежни врхови, прохладан и свеж ваздух. Управо овде за 4 месеца ће кретати олимпијски стартови у спусту у бијатлону. На данашњи дан све је скоро спремно за Олимпијаду, са дозом поноса истиче руководилац објекта из организационог комитета Сочи-2014. Андреј Марков.

- Сваки објекат је срачунат за 7 и по хиљада гледалаца. Сваког дана, у зависности од распореда, одвијаће се истовремено такмичења у скијању и бијатлону. Објекат је потпуно пун. Од почетка Олимпијских игара до завршетка, овде ће се такмичити за 25% олимпијских медаља.

Трасе Лауре стручњаци су већ окарактерисали као једне од најкомпликованијих у свету. Овде су одржани тест турнири и тренинг недеље. Спортисти су истакли да овде није лак задатак победити. Заслужни мајстор спорта у бијатлону Иван Черезов ове године први пут је опробао олимпијску трасу. Утисци су, каже, најнеобичнији.

Што се тиче трасе, знате, било је интересантно испробати је, овде сам први пут. Сви кажу да је траса врло сложена и то је стварно тако. Спустови су опасни, нема могућности претицања на спусту, и успони су такође врло компликовани. Довољну су стрми и дуги.

Јединственост Лауре је и у томе што је спортска инфраструктура срачуната и на то да комплекси могу да раде целе године. Спортисти се зими скијају леденим трасама, а лети по асфалту на специјалним ски ролерима. У септембру у Сочију је одржан куп Русије у бијатлону. Спортисти из читаве земље су дошли да учествују у њему. Међу њима је мастор спорта међународне класе, бијатлониста Андреј Маковејев.

Дошли смо на време, три недеље тренирали. Навикли смо се у принципу. Увежбали спуст. Њима је тешко спуштати се чак на ролерима. Они су бржи.

После Олимпијских игара, скијашки стадион и комплекс Лаура ће бити уклоњени. Овде ће остати скијашке стазе за туристе и бијатлонски комплекс, у којем ће убудуће тренирати национална репрезентација и одржаваће се такмичења, између осталог, и међународна.

Софија Гордијевска,