Москву и Кијев ће објединити економија

16-10-2013 10:59:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија и Украјина имају велике могућности и велике изазове. При одређивању приоритета у њиховим односима важно је руководити се пре свега дугорочним интересима грађана две земље. Ово је 15. октобра у Калуги изјавио премијер Русије Дмитриј Медведев на заседњу Комитета за питања билатералне економске сарадње уз учешће премијера Украјине Николаја Азарова.

Европски вектор развоја Украјине који су одабрале власти ове земље као алтернативу предлогу Москве да се придруже Царинском савезу, последњих месеци веома је отежао односе две државе. При томе, чак ако се одбаци геополитика, чисто економски показатељи могу бити бољи. Украјина и даље заузима пето место у спољнотрговинском балансу Русије, мада удео ове земље неумитно се смањује.

После потписивања споразума о асоцијацији са ЕУ економске везе Москве и Кијева очекује осетни неуспех: правила трговине у Европи и Царинском савезу често су директно противречна. Ипак, Русија изјављује да поштује сваки вектор Украјине. А живот после евроинтеграције се не зауставља. На против, у новим усливма земље треба да траже тачке додира и да не разарају оно што је грађено деценијама. Управо зато разговор премијера је имао изразито деполитизовани карактер.

Дмитриј Медведев је напоменуо да данас међу земљама делује око 300 споразума за реализацију 26 трансграничних пројеката. И потенцијал за даљу сарадњу врло је велик.

- То је моторна иднустрија, нуклеарна енергетика, авиокосмичка сфера и друге гране уз примену науке. Имамо добре перспективе, нажалост, не у сваком погледу реализоване. Али основа је добра. И ми прилазимо испуњењу читавог низа програма, укључујући програм за истраживање и коришћење космичког простора. Нпаредује пројекат изградње фабрике за производњу нуклеарног горива у Крвоградскојобласти. Осим тога, то је инфраструктура, саобраћај, сарадња Украјине, Русије и Казахстана у ратарству. Надам се да ћемо моћи да напредујемо, узимајући у обзир да наше земље представљају водеће извознике жита у свету.

Упоредо са тим, руски премијер је истакао да су две претходне године биле сложене са тачке гледишта пада робне размене, што не може да изазове узнемиреност. Он је предложио да се заједно размисли над мерама за стимулацију узајамне трговине. Томе ће доприносити и мапа пута потписана 15. септембра у Калуги о регулисању питања у сфери инвестиција, финансија и ресорним областима.

Што се тиче интеграције Украјине у ЕУ и односа Русије према томе, Дмитриј Медведев је сликовито рекао да се „из песме речи не могу прецртати“.

- Русија заједно са својим партнерима – Белорусијом и Казахстаном – развија царинску сарадњу. Украјина је посматрач у тим процесима. Истовремено учествује у другим процедурама. Већ скоро трговинско-економска политика Украјине у правном и практичном погледу у великој мери ће се слагати са политиком ЕУ. То је суверни избор Украјине, али нама је потребно да анализирамо последице управо у погледу наше билатералне сарадње како не бисмо увећавали ризике рада на нашим тржиштима.

Николај Азаров са своје стране је потврдио избор Украјине у корист ЕУ, што не значи преко великих перспективних руско-украјинских пројеката. Пре напротив, сада су потребни пробојни, амбициозни задаци, уверен је он:

- Започели смо да размишљамо тржишно, и то је одлично, али спустили смо праг решавња задатака. Желели бисмо да искористимо нашу сарадњу у поставци великих задатака које ми као нико други у свету може да реши. То су пројекти космичке и ваздухопловне индустрије. Шта ће бити ако потпишемо споразум о асоцијацији са ЕУ? Да, биће ризика, плусева и минуса, али наши заједнички задаци немају ништа са тим. Нама је пошло за руком да направимо зону слободне трговине у оквиру ЗНД. Хајде да користимо могућности постојећег споразума.

После састанка потписан је низ важних економских споразума, између осталог у авиокосмичкој и прехрамбеној сфери, између осталог о формирању житног пула Русије, Украјине и Казахстана. Остаје да додамо да уочи заседања Комитета за економску сарадњу Николај Азаров је боравио у предузећима Калушке области и учествовао у руско-украјинском бизнис-форуму.

Иљја Харламов,