Ефекат Сноудена: бизнис тражи уточиште у Рунету

16-10-2013 10:38:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Раскринкавања Едварда Сноудена и даље доносе резултате. Тотална шпијунажа коју воде специјалне службе САД раме уз раме са европским партнерима и коју је открио бивши сарадник АНБ, натерао је кориснике најразличитијих нивоа да ревидирају свој положај на Интернет простору.

Како се сазнало у понедељак, инвестициона компанија Najadi&Partners са штабом у Малезији објавила је да пребацује своје сервере под јурисдикцију русије. Значи основни сајт комапније сада ће се налазити у домену .ру. Ова компанија ради у транснационалним правцима у таквим областима као што су директно инвестиције, корпоративне финансије, берзанска трговина, консалтинг за велике послове спајања и преузимања компанија.

Према речима Паскала Наџадија, преседника Najadi&Partners, прича везана за Сноудена показала је зависност америчког и европског сегмента Интернета. Поверење према домену .com је практично изгубљено. За нас је врло важно слободно распростирање информација и заштита њихове тајности. Уверени смо да ћемо то наћи у Русији, наводи агенција Итар-Тас речи Паслака Наџадија.

Ојбашњавајући разлоге преласка своје комапније под јурисдикцију РФ, господин Наџади је поменуо и о интерсу руководилаца и власника других страних компанија у зони ру. за сада је рано говорити о правом току исељеника из западних сектора светске мреже у руски сегмент, сматра члан комисије Друштвене коморе РФ за контролу органа реда Александар Власов. Али ситуација може да се промени, приметио је он у интервјуу за Глас Русије.

- Сама по себи изјава је индикативна, зато што она доказује оно о чему одавно говоре многи експерти – да руске специјалне службе не воде тотално праћење ни привредних субјеката, ни грађана. Ако се и примењују нека специјална средства и воде специјалне операције, оне се заиста спроводе искључиво у интересима борбе против тероризма и екстремизма. Знам да многе компаније мисле ако не о преносу сервера у друге земље, онда бар о тражењу таквих јурисдикција које нису повезане строгим споразумима и односима са америчким специјалним службама.

Нешто слично је већ постојало, сећа се са своје стране руководилац правца за конкурентно извиђање компанија ДејалогНаука Андреј Масалович. После невиђеног терористичког акта у септембру 2001. године, када су терористи уништили куле близанце у Њујорку, водећим руским компанијама у области ИТ стигло је неколико обраћања из Јапана, Тајавана и других земаља. Видевши да уобичајени амерички модел безбедности, укључујући безбедност на Интернету има пропусте, бизнисмени су решили да проуче руски прилаз том питању. Врло је велика вероватноћа, сматра Масалович, да ће се корисници различитог нивао све чешће окретати Рунету управо као сегменту светске мреже који је алтернатива америчком, између осталог и њеној западној зони у целини.

Између осталог, са експертом се може дискутовати. Ако се говори о најширем кругу корисника обесхрабрених доступношћу поверљивих информација за америчке специјалне службе, треба се сетити на пример више него милион учесника који су напустили после Сноуденових отрковења друштвену мрежу Фејсбук. То је цифра од пре месец дана. А постоје и друге мреже и мноштво сајтова организација и државних ресора на свим континентима који се налазе под калпаком АНБ, Ције, ФБР и британских и немачких партнера.

Наравно, не зна се колико власника доменских имена ће пожелети да пређе управо на Рунет. Али сасвим је јасно да ће се миграција мрежних избеглица из зоне .com наставити.