Нулеарна централа Фукушима: рад на грешкама

15-10-2013 05:07:41 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Експерти МАГАТЕ покушавају на лицу места да се разаберу са током радова на санацији последица хаварије у нуклеарној централи Фукушима. Без обзира на мере које су предузеле власти земље, ситауција сваког дана постаје све више забрињавајућа.

Ових дана сототине тона радиоактивне воде истекло је из, на брзину направљених, резервоара и доспело у подземне воде. Није искључено њихово продирање у океан. Говори експерт за нуклеарну физику и нуклеарну енергетику, доктор техничких наука Игор Остерцов.

- Потпуно сам уверен да процуривање радиоактивне воде у океан никада није престајало. При томе они ову воду смештају у специјалне контејнере. И тамо се нагомилало врло много ове воде. Контејнери нису дуговечни. Па и воде за хлађење потребно је врло много. Они је несумњиво проливају. И само у случају пробоја цеви за то се сазнаје.

Треба објавити ванредну ситуацију у оквиру читаве међународне заједнице. Обавезна је међународна контрола. Само Јапан са ситуацијом не може да изађе на крај. Иначе ће северни део Тихог океана бити контаминиран.

На днашњи дан доза зрачења у близини централе толико је опасна да је боравак у року од четири сата у тој зони једнак смртној пресуди. При томе Јапанци нису могли или нису хтели у пуној мери да искристе јединствено искуство руских нуклеарних физичара, који су имали искуство Чернобиља. Говори професор РАН, доктор техничких наука Владимир Кузњецов.

- Више од две и по године Јапан покушава да бар некако преузме ситуацију у своје руке, али без резултата. Ни сам Јапан, ни МАГАТЕ нису у стању да контролишу ситауцију. Доносе се унапред неправилне одлуке за минимализацију последица хаварије. Ако је код нас у Чернобиљу после пола године био готов саркофаг, овде после две и по године – ништа. У градовима, десет километара од централе, фон је премашен 400 пута.

Ради коначне демонтаже нукеарне централе, која је изашла из строја, биће потребно скоро 50 година. Проблеми са којима се суочавају локални становници врло су велики, изјавио је у итнервјуу за Глас Русије потпредседник комитета за обнову Приобалног рејона града Сиогама префектуре Мијаги Тору Јабе.

Обнова тече врло споро. Још није обновљено чак ни то што је било, а о развоју нема ни говора. Многи људи још немају своје куће, они живе у привременом смештају већ 2,5 године. Можда ће морати тамо да живе три ли чак четири године, додао је Мијаги Тору Јабе.

Важна поука Фукушиме је раскринкавање мита о безбедности нуклеарне енергетике за земље које се налазе у сеизмички активној зони. Јапанцима су деценијама циљано сугерисали да је ситауција под контролом и да нема повода за узнемиреност. У пракси се испоставило да је стихија непредвидива, и да човек, уз сву своју техничку опремљеност, пред њом потпуно незаштићен.

Сергеј Дуз,