Америчка изузетност: стара песма о главном

15-10-2013 04:39:09 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/joiseyshowaa/cc-by-sa 3.0/ |


Председник САД Барак Обама у недавном телевизијском обраћању америчком народу отворено је изјавио о изузетном положају своје земље. Што, према Обамином мишљењу, оправдава мешање Вашингтона у туђе ствари. Неколико дана касније председник САД је поновио ову тезу, иступајући на пленарном заседању Генералне скупштине УН. Мишљење страних политичара и експерата није толико једнозначно.

Свака земља је на свој начин јединствена и непоновљива, и САД у том смислу нису изузетак, коментарише изјаву америчког председника професор Чанг Хсин, научник политиколог из Шангаја, који је стекао звање доктора на универзитету Сан-Франциска:

- САД у одређеном смислу можемо назвати изузетном земљом, зато што она има неколико јединствених особина. У САД је био донет први устав на свету, ова земља је прва изградила грађанско друштво. Ипак убеђен сам да је идеју изузетности опасно постављати у основу националне политике и идеологије. Свака земља је на свој начин јединствена.

По мишљењу Чанг Хсина, једна од важних компоненти идеје о америчкој изузетности јесте убеђење да је Провиђење дало САД мисију светског вођства. Ову идеју су култивисали многи амерички председници. Тако је Роналд Реган када је био домаћин Беле куће 80-их година, отворено говорио да су се САД појавиле „божјим промислом“. Реган је волео да понавља речи папе Пија Дванаестог: Господ је уручио Америци судбине напаћеног човечанства. На слични начин изјашњавао се 2004. године председник Буш који је изјавио: Ми смо позвани Небом да бранимо слободу.

За Американце који су поверовали да је на њиховој страни Бог можда није згорег да се замисле над речима велког Абрахама Линколна. Обраћајући се сународницима, председник реформатор је позвао Американце да се запитају: А да ли смо ми сами на страни Бога?

Александар Мамичев,