Литературни Нобел: дело из Канаде

13-10-2013 05:55:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Канадска списатељица Елис Монро је постала нови, 110. добитник Нобелове награде за књижевност. Шведски академици су 82-годишњој ауторки доделили ову највишу награду као „мајстору савремне кратке приче“. Сада се северноамеричка новелистка налази раме уз раме са руским нобеловцима, као што су Буњин, Пастернак и Солжењицин....

Као и Мураками, Елис Монро је бивала на списку „Нобелових фаворита“ и то не једном! Уопште, за последње године, списатељица се редовно издвајала као све достојнији кандидат, чије су књижевне заслуге неколико пута биле високо оцењене. Ову списатељицу, њени сународници иначе називају „наш Чехов“ и њени су радови врло добро позиционирани у Канади, како на државном нивоу, тако и на нивоу критчког промишљања њеног рада.

Коментаришући појединости литературне биографије Елис, чувени руски преводилац енглеске литературе Александар Ливергант, рекао је у интервјуу за „Глас Русије“:

- Елис Монро- списатељица, веома позната у Канади, добила је многе канадске и америчке награде за књижевност. Она је аутор кратког, малог жанра, пише искључиво новеле. Стил није лош, није лош психолог, али поређења са делима Чехова, нису на месту.

У Русији, опус Елис Монро практично није позната. Да, неколико њених дела је било објављено у стручном часопису „Инострана литература“, али „најсвежија“ њена публикација на руском језику стара је већ пет година. Александар Ливергант ово објашњава тиме што је у Русији интерес читалаца данас усмерен више према романима и у складу са тим интересом, гради се политика издавања иностране литературе, преведене на руски.

У првим реаговањима, на то да је Елис Монро добитница Нобелове награде, судећи према интернет форумима, преовладава разочарење. Како је сама добтница расположена, још не знамо. Представници Нобеловог комитета су је позвали, како би јој саопштили радосну вест, али Елис Монро није била код куће. Поруку су оставили посредством аутоматске телефонске секретарице.