Знате ли да... популарна намирница као што је јаје

13-10-2013 11:07:10 | | Глас Русије, фото: nonkonformist.narod.ru/ vostok.rs |


Данас у рубрици "Знате ли да..." предлажемо вам разговор о користи и штети популарне намирнице као што је јаје. Има и повод за то: недавно су у многим земљама љубитељи јаја на око, омлета и других јела од јаја весело обележили Светски дан јајета.

Тај је празник био инициран пре 17 година од стране Међународне комисије јајета (постоји и таква!). Дакле, повод за разговор и весеље је потпуно званичaн.

Дакле, пријатељи, сетите се, шта сте јели за доручак? Уверени смо да је то у већини случајева била кајгана. Допустиве варијанте су омлет или тврдо кувано јаје. Заиста, шта може да буде једноставније или брже у спремању, а главно је, корисније од свих јела? Научници су већ давно открили да јаја за доручак доприносе одржавању организма у доброј физичкој и интелектуалној кондицији. Јаја су богата микроелементима, витаминима, протеинима, антиоксидантима, невероватном количином аминокиселина, као и селеном и холином, неопходним за нормално функционисање великог мозга и превентиву кардио-васкуларних оболења. Све те материје спречавају катаракту, штите главни нерв, неутралишу штетни утицај човекове средине. Јаја учвршћују кости и зглобове, стимулишу имунски систем. Између осталог, јаја су једина намирница, коју организам конзумира за 98 одсто. При томе ова намирница неће да шкоди нашем струку. Разуме се, реч је о разумним количинама. Неки воле бисквитну питу од јабука, зато сваке јесени добијају пар сувишних килограма. Додуше, ако се игра после кафе и торте, онда је виткост гарантована.

Сувишни килограми - то је свакако тужна ствар. Можда би оне, ко се придржава дијете, утешила чињеница да једно јаје садржи свега 75 калорија. Дакле, корен зла тражите у свом тањиру. Додуше, постоји бојазан да употреба јаја води повећању нивоа холестерина у крви, а он резултира атеросклерозом. Међутим, и тај мит је давно срушен. Што више, научници медицинске школе Гарварда су доказали безбедност употребе чак 7 јаја дневно. 2009. године у частопису Nutrition Bulletin су били објављени резултати истраживања професора Брјуса Грифина и доктора Џиљет Греј, који су проучавали утицај дијете, засноване на јајима, на ниво холестерина крви. Да, таква исхрана је повећавала ниво LDL (штетног холестерина), али је то повећавање било клинички незнатно. Зато ниво HDL (доброг холестерина) се битно повећао. Високи ниво HDL, између осталог, зашитно делује на велики мозак, људи који имају повећани ниво "доброг" холестерина ретко имају различите когнитивне поремећаје, између осталих болест Алцхејмера. Дакле, имамо разлог да не мењамо своје прехрамбене приоритете. Јаја, као што се види, нису само укусна, већ и корисна. Осим тога, од јаја се може спремити фантастичан број јела и десерта. Можете да организујете с пријатељима мало такмичење - тематски жур – јела од јаја.

Јелена Јегорова,