Налазите се на страници > Почетна > Блог > Либија: читава држава таоц?

Либија: читава држава таоц?

11-10-2013 03:38:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Генерални секретар УН Бан Ки Мун оштро је осудио отмицу либијског премијера Али Зејдана и изразио је наду да су информације о његовом пуштању на слободу тачне. Постало је извесно да се ова прича ипак срећно завршила. Ипак, она наводи да се размисли о Либији и ситуацији у овој земљи, која не може другачије да се назове, осим хаос.

Сам Зејдан је на својем Твитер профилу објаснио како је он доживео читав догађај. Према његовом писању, стиче се утисак да је Зејдан убеђен да је ова акција била спроведена како би он напустио своју позицију премијера. Подсетимо да је више десетина „до зуба“ наоружаних бандита отело шефа владе из хотела „Коринтиан“. Према речима очевидаца, нико током отмице није отварао паљбу, отмичари су се уљудно понашали. Чак су и персоналу хотела показали некакав наводни налог за хапшење, који је тобоже издала државна служба генералног тужиоца. Касније је из ове службе стигло званично саопштење којим се опорвгава издавање оваквог налога.

Недуго после тога се разјаснило да је отмицу организовала милитантна група „Револуционари Либије“ која је формално под контролом МУП-а, али која заправо самостално делује у Либији.

Судећи по свему, после операције западних савезника, некада просперитетна Либија се претворила, у суштини, у територију перманентне нестабилности. Међуплемске и размирице међу клановима, овде су део свакодневице. Руководилац Института примењене оријенталистике и африканистике Саид Гафуров је подсетио да исламисти, који су повезани са Ал Каидом, врло често отимају политичаре на високим функцијама, али и не само у Либији:

- Многи сматрају да су ови људи били укључени у покушаје, па и у убиства премијера. У том смислу многи памте Пакистан, потом Алжир. Ови су инструменти за исламисте потпуно нормални. Потом на ред долази трговина, преговарање, где није искључена ни политичка, ни материјална чак ни каријерна компензација.

Мора се још додати, да самиотимичари одричу било какву повезаност њихове акције са недавном специјалном операцијом у САД. Након ове акције био је ухапшен Абу Анас ал Либи- један од њихових команданата, који се оптужује за учешће у експлозијама око амбасада САДу Кенији и Танзанији 1998.године.

Илија Харламов,