Радници избрисани из планова НИС-а

10-10-2013 09:07:55 | | moja.rs, фото: НИС/ vostok.rs |


„Неизвесно је, сваког дана је неизвесно, свакодневно очекујемо писмо на столу или тако нешто…“, прича за Дојче веле радница Нафтне индустрије Србије (НИС) Милка Витез, која је једна од стотина радника који су одлукама руководства ове компаније у власништву руског „Гаспромњефта“ упућени на двомесечни принудни одмор од 1. августа.

Наша саговорница наводи да је самохрана мајка троје деце, која је завршила два факултета, а на крају је у НИС-у завршила као „немапирана“. Шта уопште значи тај појам? „Мапиран значи имати посао, радити, имати нормалан коефицијент за то што радиш. А немапиран значи бити деградиран, имати много мањи коефицијент и радити послове… То јест, не радити ништа. То су послови празног стола: седимо у једној просторији, немамо телефон, рачунар, имамо само сто и столице“, објашњава Милка Витез.

Посла нема

Независни синдикат Нафтагаса навео је да ће одлуком пословодства НИС-а чак 708 радника бити упућено на принудне одморе. С друге стране, у саопштењу које је НИС упутио медијима, наводи се да ће више од 300 а не 708 радника те компаније отићи на плаћени одмор од 45 радних дана због „смањења обима посла“ који обављају. Пословодство тврди да је реч о радницима који обављају ниско-квалификоване канцеларијске послове и који нису везани за производњу.

Председник Независног синдиката Нафтагаса Сава Благојевић тврди да то није тачно. „То нису само људи пред пензијом, нити неки административни радници. Међу њима се налазе и електроинжењери, машински инжењери, инжењери заштите на раду, рударски инжењери, правници, економисти…“, каже Благојевић.

У НИС-у, пак, тврде да се од 2009. године, када је „Гаспромњефт“ преузео већински удео, ради повећања ефикасности рада уводи аутоматизација производних и сервисних процеса, што се одражава на обим упослености канцеларијског особља.

Или га ипак има?

Сава Благојевић, који је био и члан Главног одбора Европског синдиката хемије, неметала, енергетике и рударства (МЦФ), тврди да у НИС-у не да нема вишка запослених, него управо супротно. „Људе ангажују преко лизинг компанија и већ их има негде око 1.000 који су тако запослени. Ти људи примају минималце, не плаћа им се ни прековремени, ни ноћни рад, ни рад празником. А то се не плаћа ни нашим радницима. Велики број наших радника ради прековремено, сваки дан у просеку од три до пет сати. На основу тога испада да нам треба још 200 нових радника да бисмо обављали посао који ови раде прековремено. Па онда нам стварно није јасно како људе шаљу на принудни одмор“, истиче Благојевић.

У званичном саопштењу НИС-а наводи се да је могућност упућивања запослених на плаћено одсуство на иницијативу послодавца предвиђена чланом 116 Закона о раду. Независни синдикат Нафтагаса је, с друге стране, оптужио руководство да крши домаће законске прописе и да врши мобинг над запосленима. „Класичан начин је вика, галама, ниподаштавање запослених, да су глупави, да не знају да раде, да неће више да их виде очима у компанији, да напусте компанију“, тврди Благојевић.

Сава Благојевић је најавио да ће запослени организовати протесте, уколико руководство НИС-а настави са таквом пословном политиком. НИС је демантовао оптужбе за мобинг.