Страни инвеститори се занимају за руске пројекте

08-10-2013 05:48:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Заједнички пројекти са земљама Пацифичког прстена биће локомотива напретка руске привреде. Ово је изјавио министар за економски развој Алексеј Уљукајев првог дана рада самита АТЕС на индонезијском Балију. Он је истакао да у другом полудогишту руски унутрашњи бруто производ расте. Основни погон овог раста ће бити прилив страних инвестиција, између осталог из азијских земаља.

Министар за економски развој прогнозира битно увећање обима страних инвестиција у руске пројекте, између осталог инфраструктурне. Проширивање сарадње са источним инвеститорима ће се позитивно одразити на руску привреду, сматра министар за економски развој Алексеј Уљукајев.

- Ми највише рачунамо на инвестициону компоненту, посебно у трећем и четвртом кварталу. Традиционално ће се одразити сезонски карактер. Према нашим прогнозама треба да буде плус од 2,5% према резултатима године.

Како је истакао Алексеј Уљукајев, главне наде се полажу на инвеститоре из региона Пацифичког прстена. Управо тамо се сада помера фокус међународне економије. Управо земље АТЕС дају основни прираштај међународној трговини и унутрашњем бруто производу.

Русија је осетно напредовала у последњој години у јачању односа са источним суседима, пре свега са Кином, Јапаном и Јужном Корејом. Како је истакао на самиту шеф Руског фонда директних инвестиција Кирил Дмитријев, инвеститори из ових земаља посебно су заинтересовани за развој инфраструктурних пројеката. Далеки Исток и Сибир могу да буду својеврсни инвестициони хаб за земље АТЕС. Инвеститорима могу да буду поноуђене најразличитије сфере бизниса у региону: од хотелског до суларне енергетике, истакао је Кирил Дмитријев.

- Овде је присутно врло много водећих инвеститора, који су спремни да инвестирају у Русију, којима је интересантна руска привреда. Посебна тема разматрања биле су инвестиције у инфраструктуру. Сви су оценили оне напоре које Русија предузима за то да инвестиције у руску инфраструктуру буду привлачне.

У стадијуму разматрања са индонезијским инвеститорима налазе се пројекти експлоатације руде и угља на територији Русије. У априлу ове године направљен је инвестициони фонд са Јапаном. Средства фонда ће бити усмерена не само у инфраструктурне пројекте, већ и у високе технологије у области медицине, прављење паметних градова и алтернативну енергетику. Како је изјавио Владимир Путин на састанку са јапанским премијером Синђом Абеом, који је одржан у оквиру самита АТЕС, у заједнички инвестициони фонд је већ предато пријава у вредности од 10 милијарди долара.

Русија ће са своје стране побољшавати услове вођења бизниса, а неки инфраструктурни пројекти ће бити суфинансирани из Фонда националног благостања, подвукао је Владимир Путин.

- Сакупили смо прилично велике резерве и полазимо од тога да део ових резерви сада може да оде на подршку и развој инфраструктурних пројеката. То су нове пруге, развој система аеродрома, лука и путне инфраструктуре. Ми жемо тежити ка томе да направимо услове за доступ финансијским и кредитним изворима. Све заједно ће нам омогућити да говоримо о томе да ћемо даље напредовати у правцу побољшавања бизнис-средине.

Како би инвестирима било комфорно да раде у Русији, влада заједно са великим удружењима руских привредника израдила је специјалне мапе пута. Оне ће помоћи да се побољша квалитет рада државних индституција и поједнсотави рад бизниса, резимирао је Владимир Путин своје излагање првог дана рада самита АТЕС.

Татја Голованова,