Русија - САД: предосећање новог хладног рата

08-10-2013 05:31:21 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија и САД се приближавају новом хладном рату. Према подацима социолога, тако сматра већ половина руских и америчких грађана. При томе са обе стране Атлантика наводе се различити разлози који штете односима две државе. Ако су руски грађани изменили своје у целини позитивно виђење САД после шпијунског скандала са Сноуденом, Американци су почели непријатељскије да се односе према Русији пошто Москва није дала Вашингтону да бомбардује Сирију. Еуфорија од пада гвоздене завесе завршена је, констатују експерти.

Број становника Русије, уверених да између Москве и Вашингтона може да се разбукта нови хладни рат, у последње време скочио је за 9%. Према подацима Савезног центра за проучавање јавног мњења, 46% анектираних допушта такав сценарио. Резултати мониторинга осталих медија (интернет-форуми, блогови, дневници) још су убедљивији. Агенција Друштвене мреже тврди да око 80% политички активних корисника Интернета сматра да се хладни рат у САД врло вероватно већ води. При томе се истиче да број позитивно расположених грађана према прекоокеанској држави практично није промењен. То значи да су своје погледе искристалисали неопредељени. И њихово мишљење није у корист САД, објашњава директор за комуникације Савезног центра за проучавање јавног мњења Олга Каменчук.

- Између Русије и САД у последње време било је прилично неслагања. То се тиче Сноуденовог случаја и посебно Сирије. Наравно, то није донело оптимизма у оцени односа. Тако, на пример, у случају Сноудена, већина руских грађана је сматрала да ће став Русије погрошати односе са САД. Ипак не мање од 15% је говорило да му не треба давати азил. Исто је са Сиријом. Руски грађани схватају да то компликује односе са Америком, па ипак се залажу за независни став земље по том питању.

Са америчке стране је слична ситуација. Према подацима компаније Галуп (Агенција социјалних и маркетиншких истраживања), први пут од 2000. године проценат оних који сматрају Русију непријатељем премашио је удео њених саезника. Само ако се пад рејтинга САД у очима руских грађана подударио са причом о Едварду Сноудену, који је раскринкао методе америчке обавештајне службе, Американци су престали да воле Русију после успешних корака Москве у регулисању сиријске кризе.

Не ради се о личним симпатијама и антипатијама обичних грађана две државе. И тамо и овамо постоје групе које популаришу одређену политику. Када не испадне онако како оне хоће, оне спроводе масовни напад на умове помоћу медија, каже политиколог, руководилац интелектуалних истраживања портала Тера Америка Кирил Бенедиктов.

- У САД, условно говорећи, постоји партија рата. А у Русији супротставља јој се група људи која је усмерена на независни пут развоја у односу на западне центре, на излажење руске економије ван међународне контроле. Овај конфликт заиста може да постане претпоставка за нови хладни рат. Шта више, сада, док није истекао други председнички мандат Барака Обаме, ми говоримо само о претпоставкама. Али у случају да у САД дође на власт председник републиканац, усмеренији на конфронтацију са Русијом, ово семе хладног рата које је посејано сада, може да никне врло брзо. И тада заиста можемо да се нађемо у ситуацији сличној на ону 60-их и 70-их.

Другим речима, еуфорима 90-ких година која је започела у односима Руса и Американаца после пада гвоздене завесе, распада Совјетског Савеза, потписивања Споразума о ограничавању стратешког офанзивног наоружања пролази. У први план избијају противречни погледи Москве и Вашингтона на праведни светски поредак. Од грађана није скривено да у последње време руковања лидера прати све мање широк осмех. Али како би се радио заједнички посао, не треба обавезно волети неког или бити близак пријатељ. Довољно је сачувати поштене партнерске односе. Зато чак они руски грађани који изјављују да су изгубили симпатије према прекоокеанској држави, истичу да успех у борби против тероризма и низу других светскох проблема може да се постигне само у сарадњи.

Наталија Коваљенко,