Сирија започела процес разоружања - за сада сопственим снагама

07-10-2013 04:06:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Власти Сирије приступиле су уништавању својих резерви хемијског оружја. Под посматрањем експерата Организације за забрану хемијског оружја сиријски војници су избацили из строја део бојевих глава и опреме. Москва и Вашингтон су задовољни дејствима ДАмаска. Ипак спорна питања остају.

У оптицај су кренуле термичке тестере и брусилице. Уз помоћ њих пред очима инсепктора Организације за забрану хемијског оружја војници сиријске армије су уништавали бојеве главе ракета и опрему за мешање хемијских супстанци. То је једна од етапа ликвидације арсенала хемијског оружја, почетна и најпростија, коментарише члан Друштвеног савета у војно-индустријској комисији владе Русије Михаил Ходарјонок:

- Хемијско оружје су бојеве компоненте опремљене отровном супстанцом. Прво се дешава процес одвајања бојевог дела од носача. То може да буде и посуда из које се распршује отровно срество и глава тактичке ракете и артиљеријска граната. После одвајања врши се расклапање и уништавање отровне супстанце.

Ако са демонтажом опреме и уништавањем „гвожђа“ могу да изађу на крај сами Сиријци, наравно, под међународном контролом, ликвидација отровних супстанци је много сложенија ствар. Рецимо, неустрализовати гас иперит који по неким подацима Дамаск поседује у количини од скоро 300 тона, могуће је помоћу покретних уређаја на територији земље. А ради уништавања супстанци од којих се производи нервни паралишући гас сарин, потребни су сложени стационарни компелски. Бесмислено је првити их на територији Сирије – то је предуго, скупо, а није ни безбедно. Значи, компоненте сарина треба одвозити ван граница земље. Али за сада ни једна држава није изразила жељу да их прими код себе, истиче главни уредник листа Арсенал Отаџбине Виктор Мураховски.

- Око сарина су такве тешкоће из једног простог разлога – процес његове детоксикације се врши методом хемијске реакције, као у Русији, или методом спаљивања као у САД и сада у Либији. На територију Русије по закону не смеју се увозити бојеве отровне супстанце. Американци тешко да ће се икад сложити да их увозе. Зато земља где би требало да се одвезу компоненте сарина може да буде само Либија. Тамо су већ таква постројења изграђена и тамо се врши процес уништавања хемијског оружја. Мислим да ће САД наговорити Либију да прими отровне супстанце из Сирије.

Технички је Либија заиста најбоља варијанта. Друга је ствар што је ситуација тамо крајње нестабилна. Локалне власти отворено признају да не могу да гарантују ред. А да се хемијско оружје одвози право у руке терористичких групација у најмању руку је неразумно.

- За сада Дамаск превози хемијско оружје из разних тачака земље на централизована складишта. То треба да олакша процес разоружања. Између осталог ова дејства сиријских власти Запад прихвата са опрезношћу, плашећи се да на тај начин војска може да покуша да сакрије део отровних супстанци.

У целини сада све стране признају да Дамаск испуњава своје обавезе хемијског разоружања. Разговарајући на маргинама самита АТЕС у Индонезији, министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери изразили су задовољство такућим процесом и подвукли неопходност да се означи крај рату у Сирији политичким путем. Корак на том путу треба да буде међународна конверенција о мировном регулисању коај је добила назив Женева-2. Очекује се да она може да буде одржана већ средином новембра. Тачни датум ускоро треба да одреди Генерални секретар УН Бан Ки Мун и његов специјални представник за Сирију Лахдар Брахими. Ако само опозиционе снаге у Сирији не приреде провокацију, ако Башар Асад настави да сарађује у ликвидацији хемијског арсенала, ако треће земље одустану од намере да се умешају у конфликт. Између осталог ово последње „ако“ може да буде кључно. До сада је било много заинтересованих да финансирају рат против Башара Асада. А они који желе да плате мировни процес за сада се не појављују.

Наталија Коваљенко,