Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Срећан Дан учитеља!

Срећан Дан учитеља!

05-10-2013 03:21:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пети октобар 1994. године на иницијативу УНЕСКА био је проглашен за Светски дан учитеља. Али у Русији овај празник почели су да обележавају много раније – 29. октобра 1965. године када је био издат одговарајући указ Президијума Врховног савета СССР. Истина, тада јасан датум Дан учитеља није имао, обележавали су га прве недеље октобра.

У ствари није толико важно ког дана октобра планирамо да кажемо хвала људима који су успели да нам пренесу много знања и настављају да уче нашу децу. Ипак, потчињавајући се УНЕСКУ, решили смо да управо данас поклонимо нешто свим учитељима. Надамо се да их међу нашим слушаоцима има доста.

Знате ли да је професија учитеља једна од најраспрострањенијих. У Русији, на пример, око 20% људи са високим образовањем има педагошку струку. Уз то учитељски корпус сално се увећава: у другој половини 20. века број учитеља на планети је више него удвостручен. Али чак при томе дефицит учитеља у школама никако да прође. По подацима УНЕСКА, како би се достигао општи приступ основном образовању до 2015. године, биће потребно додатних 18 милиона учитеља. Један од најважнијих разлога зашто нема учитеља у школама је мала плата. Одмах нам пада на памет филм Иронија судбине: Ипак наше професије су најважније! – каже главна јунакиња, наставница књижевности. Ако судимо по плат, нису! – насмејао се на то лекар. Ипак рад учитеља не може се оценити новчано. То је као ремек-дело сликарства: сва она имају вредност, али немају цену. О добром учитељу много пре него што пошаљу дете у школу распитују се родитељи. Такве педагоге одрасли ученици не заборављају никад!

- На жалост многих мојих колега који су учили или предавали у Србији, тамо не постоји такав симпатичан празник као што је Дан учитеља. Штета! Не ради се о букетима и бомбоњерама, мада је и овај традицонални поклон заједно са речима захвалности увек пријатан. У руским школама Дан учитеља је и добар повод за децу да испричају учитељима о њима самима, да приреде веселе концрте, наградне игре, а понекад да их чак ослободе од часова. Да, постоји и таква пракса: на Дан учитеља све обавезе преузимају на себе ученици старијих разреда. Нема бољих часова!

Како да честитамо учитељу? Зачудићете се, али највећи број педагога изјавујљ да је најбољи поклон за њих добар одговор на часу. Тада наставник схвата да није узалуд објашњавао принципе логаритама, Омов закон, коњугације глагола и много тога другог. А ми данас поклањамо свим учитељима песму која се тако и зове: Хвала вам учитељи!

Јелена Јегорова,