Америчко повлачење из улице Војводе Миленка

05-10-2013 12:35:02 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/mjzitek/cc-by-nc-sa 3.0/ vo |


Прошлонедељна аукциона продаја половних ствари из старе зграде Америчке амбасаде у Београду била је можда једина и последња прилика да обични грађани Србије уђу у ово злокобно алкатразовско здање у центру Београда, из кога су се протеклих деценија вукли тајни конци рушења СФРЈ, припреме бомбардовања СРЈ и на крају финалног чина отимања Косова од Србије.

Заинтересовани грађани су, додуше били пуштени само у гаражу и кухињу амбасаде, али и то је било довољно да се доживи непријатни осећај сазнања да је баш из овог комплекса планирана већина оних монструозних злочина које су НАТО и америчка авијација чиниле над становништвом широм Србије, Црне Горе и Републике Српске. И тако је поново био виђен ред оних који чекају у улици Кнеза Милоша, али не као некада понизно за визе, већ овога пута због аукције ресторанског инвентара, и увек присутне радозналости да се закорачи у баш овај „забрањени град“.

Америчка амбасада је од јула ове године пресељена на елитно Дедиње, а на старој згради, која је власништво Владе у Вашингтону од 1950. године, окачена је велика табла са информацијом да је објекат на продају. То здање је протеклу деценију више личило на утврђење него на нормално дипломатско представништво, јер је била зазидана већина прозора, на преосталима су се налазила блиндирана стакла и решетке, а специјалне жардињере су заузимале више од половине тротоара. Највише је упадала у очи улица Војводе Миленка која је била до недавно потпуно затворена за саобраћај бетонским блоковима и улазним рампама, а посебне дозволе за пролаз имали су само станари суседних зграда, које су притом строго контролисали наоружани стражари. Овај незабележени преседан око затварања целе једне улице у центру града, који се никада није десио ниједној другој амбасади у Београду, а све због наводне безбедности Американаца, поклонила је одмах после петоокотобарских промена тадашња досовска власт Србије, чији су челници готово свакодневно ишли по упутства и наређења код тадашњег америчког амбасадора Монтгомерија.

Наравно да је ових дана највише лакнуло баш станарима улице Војводе Миленка, који су, поред свакодневног претресања и малтретирања од стране обезбеђења амбасаде, ни криви ни дужни, сваки пут на своја леђа примили бар део беса окупљених на анти-америчким демонстрацијама, којих је протеклу деценију било поприлично.

За утеху, нова зграда америчког дипломатског представништва на Дедињу, поред Белог двора, коју су свечано отворили амбасадор Мајкл Кирби и премијер Србије Ивица Дачић, не би требало никоме да смета, пошто у њеном непосредном окружењу нема стамбених објеката. Историја ипак бележи да су здање на чијим темељима је подигнута нова амбасада – Маршалат, срушили баш амерички бомбардери 1999. године, и то се наравно систематски прећуткује, да би, као што је то рекао амбасадор Кирби – „ нова зграда била симбол дугорочне америчке привржености Србији и њеној светлијој будућности „ !!!

Игор Гојковић,