Путин и Обама ће се можда сусрести на Балију

04-10-2013 01:27:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Владимир Путин и Барак Обама ће можда ускоро имати билатерални сусрет, саопштио је у четвртак, 3.октобра, помоћник председника Русије Јуриј Ушаков. Место сусрета лидера две државе, може бити индонежанско острво Бали, где ће они учествовати на самиту Азијско-Тихоокенске економске сарадње.

Последњи сусрет председника Русије и САД је одржан у јуну током самита „Велике осморке“ у северноирском Лох Ерне. После тога се претпостављало да ће Барак Обама доћи у Москву почетком септембра, ипак због несугласица поводом обавештајца Едварда Сноудена, до посете није дошло. Председници су се сусрели у Санкт Петербургу током самита Г20, али је разговор био веома кратак. Од онда на међународној арени је било веома много важних догађаја: захваљујући дипломатском прогресу Москве успели су да не дозволе прерастање конфликта у Сирији у рат са учествовањем западних држава. Сиријско хемијско оружје биће уништено под надзором међународних сила, при овоме мешање трећих сила овде није искључено. Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков је рекао да ће сиријска тема бити основна током могућих преговора председника на Балију. Коментарише виши научни сарадник Центра истраживања Источне Азије МГИМО Андреј Иванов:

- Тврде уверености у то да се после разоружавања Сирије, Американци неће вратити идеји наношења удара на ову земљу, са циљем свргавања Башара Асада, за сада нема. Питање тражи појасњење. Ако не буде укинута опасност, то може озбиљно да отежа процес уништавања хемијског оружја. Осим тога, то може да испровоцира сиријску опозицију и да је потакне на некакву провокацију и да то побуди код западних савезника идеју да се спроведе операција.

Потпуно је могуће да ће председници на Балију дотаћи још једну блискоисточну тему, а управо иранску, где се може уочити нови прогрес. Барак Обама сада тражи успехе на спољнополитичкој арени, говори потпредседник Центра стратешких комуникација Дмитриј Абзалов:

- У последње време односе са председником Исламске Републике, Вашингтом покушава да граде у прилично меком формату. Овде је подршка Руској Федерацији веома потребна. Као прво, Москва има изграђене односе са Ираном . Као друго, постоји перспектива „заштите“ преговора од крупних регионалних играча, пре свега од саудијске Арабије која није заинтересована за активизацију преговора. Осим тога, делимично против иступа и Турска. Зато је подршка Москве крајње потребна. Обами је неопходан некакв успех на међународној сцени, због сложених односа на унутрашњој арени, пре свега због престанка рада владе.

Један од аспеката преговора може бити и болна тема као што је амерички против-ракетни систем, сматра виши научни сарадник Центра студија Источне Азије МГИМО Андреј Иванов:

- ПРО, коју желе да разместе САД, уз сарадњу са Јапаном у Азијском региону, позиционира се као наводно одбрана од севернокорејске опасности. Није потпуно јасно, да ли ће ПРО бити усмерена и на Кину, као и Русију и њен ракетни потенцијал.

Сада су детаљи могућег сусрета Владимира Путина и Барака Обаме у фази дораде и утврђивању техничких параметара преговора. Према речима помоћника председника Русије Јурија Ушакова, шефови дражава ће вероватно разматрати многе теме. Иницијатива сусрета припада руској страни и Вашингтон ју је одмах прихватио.

Леонид гурјанов,