Чебаркуљски метеор окружен тамом и муљем

02-10-2013 04:59:01 | | Глас Русије, фото: Милена Фаустова/«Голос России»/ vostok.r |


Потрага за метеором који је пао у језеро Чебаркуљ се отегла. Већ неколико дана рониоци нису подигли са дна ни један одломак метеора. Стручњаци из компаније Алеут, која се бави трагањем за деловима, чак су морали да прошире зону истраживања. Непосредно учешће у покушајима да се подигне космички гост из језера предузима и шеф Чебаркуљског рејона. Андреј Орлов се лично спуштао на дно језера. О томе је он говорио у интервјуу нашем дописнику.

За Андреја Орлова то није прво супштање у језеро Чебаркуљ. Први пут он се тамо спустио 16. фебруара, наредног дана после пада метеора. Ни тада, ни сада шеф рејона ништа није видео. То не чуди, пошто је у води врло мрачно, признаје Андреј Орлов.

- Тамо се ништа не види. На мени је био дебео костим, седам милиметара дебљине. Ишао сам са подршком, осигуравала су ме два рониоца. Спустио сам се на дубину од 10 метара. А радови се воде већ на дубини од 18 метара. Без специјалне припреме на такву дубину се не сме спуштати, даље ме нису пустили. Тамо се ништа не види. Роници раде у потпуном мраку, чисто на тактични осећај. Али радови се настављају.

Већ неколико дана рониоци не налазе ни један нови фрагмент метеора. Скептици су почели да говоре да се радови не воде тамо где је пало небеско тело. Ипак Андреј Орлов је сигуран да је место трагања одређено тачно.

- На месту пада метеора у зимско време на језеру се формирала отопљена површина. Још тада смо снимили њене координате. А други моменат – у фебруару, марту, чак у априлу код нас је било много научника који су вршили мегнетометрију и узимали узорке воде. Између осталог магнетометрија научника из Свердловска, Москве, Подмосковља и Чешке показала је места магнетне аномалије која су код нас нађена. На једном од тих места сада се воде подводни радови. Свега је магнетометријом било обележено 4 места појаве магнетне аномалије. Да ли су метеори тамо или не, не може се тачно рећи. Али раније код нас није било никаквих сличних аномалија.

У Чебаркуљу ради неколико експозиција, посвећених проучавању места пада метеора. Једна од њих је постављена у градском завичајном музеју. Мала сала је облепљена фототапетом на којем је представљен зимски пејзаж језера. У самом центру на поду је огромна фотографија отопљеног места које се у леду језера појавило када је пало небеско тело. У углу се налази мала витрина са једним мањим комадом метеора. Њега су у музеј донели локални становници који су нашли фрагмент у шуми, каже сарадник музеја Татјана.

- У ствари врло близу оног места где је пао метеор седели су рибари. Али шта је то рибар? Он стално седи и гледа у своју рупу у леду. Чак ако тамо нешто пада, он ни на шта не обраћа пажњу. Код нас је тада било веома снажно осетљено небо. Никаквих удара и експлозија није било. Једноставно је небо било врло светло. Када смо гледали преко телевизије шта се десило о Чељабинску од експлозије метеора, веома смо се зачудили. Код нас тога није било. Мада је он пао код нас.

Уговор за подизање фрагмената метеора са јекатеринбуршком компанијом истиче 4. октобра. Рониоци се надају да ће се уклопити у рокове и подићи све што тамо постоји. Већ данас је метеор привукао пажњу не само руских, већ и страних научника, туриста из разних земаља. Преко ноћи мали и мало коме познат градић Чебаркуљ се прочуо у читавом свету. Ми планирамо да развијамо туристички бизнис и даље, а можда чак да учинимо наш град престоницом руских метеора, осмехује се градоначелник града.

- Већ су нам долазили Чеси, Американци, Јапанци, Кинези, Французи. Интересовање је огромно. Макар код прилично уске и специфичне групе људи који се занимају за космос. Почев од 15. фебруара такви људи су постали чести гости у нашем граду, а до пада метеора тога никада није било. Сада стварамо услове за туризам.

У граду се продају разни сувенири чији је главни јунак сам метеор. Осим разних календара и брошура о историји хондрита, нуде се, на пример, мале бочице са течношћу која тобоже садржи мирис небеског тела. Истина, не може се осетити тајанствени мирис – посуде су добро затоврене. А на самом месту пада небеског тела администрација Чебаркуљског региона је поставила меморијалну бову. Лети се тамо организују екскурзије. А на пролеће, јесен и зиму место пада метеора могу да виде само најхрабрији, пошто се оно налази сто метара од обале језера Чебаркуљ. Копном није лако проћи. Ради тога треба прећи неколико километара по беспућу, затим пешице кроз шумски честар.

Милена Фаустова,