У Сирији замирисала немачка хемија

02-10-2013 02:02:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Немачкој се разбуктава хемијски скандал. Влада је признала да је пре две године испоручивала у Сирију сусптанце које се користе приликом производње хемијског оружја.

О детаљима овог скандала за Глас Русије говорио је главни уредник национално-конзервативног немачког листа Zuerst Мануел Оксенрајер.

Берлин је испоручивао у Сирију укупно око 360 тона хемиката. Ово је у понедељак саопштило министарство економије и нових технологија Немачке. До 2011. године, када се у Сирији разбуктала криза, ова земља је сматрана обичним трговинским партнером. У јуну 2010. године у Сирији је боравила делегација немачких бизнисмена која је успоставила директне контакте са локалним компанијама, говори Мануел Оксенрајтер.

- У то време није се ништа говорило о злој диктатури или диктатору, као ни о томе да не можемо да се одлучимо да пословне контакте са том земљом. То се десило изненада, преко ноћи. У марту 2011. године, када се немачка спољна политика променила у погледу Сирије. Прича о извозу хемијских супстанци у Сирију је прича о нормалним бизнис односима, који су се претворили у лицемерје. Немачка је извозна нација. Живимо од нашег извоза, једна смо од највећих нација у свету која извози и имамо трговинске односе са многим земљама.

Немачка влада која је својевремено одобравала извоз супстанци двоструке намене у Сирију данас га тако критикује као да је то било већ готово хемијско оружје. У том контексту чудно делује то што скоро никога не збуњују војни уговори Немачке и Израела, сматра Мануел Оксенрајтер.

- Нећемо разматрати у Немачкој друге ствари, на пример извоз најсавременијих војних подморница Израелу. Израел поседује две стотине нуклеарних бојевих глава. При томе не знамо где се налазе и колико су опасне. А ове подморнице могу да гађају оваквим ракетама. Очигледно лицемерје које има финансијску вредност од 175 000 евра.

По мишљењу Мануела Оксенрајтера овакво стање ствари се објашњава несамосталношћу спољне политике Немачке. Уместо да делује у интересима немачког народа, влада се оријентише на Брисел и Вашингтон, закључује новинар.

Артем Кобзев,