Шта ће још постати услов Европске уније: геј-парада, Војводина...?

01-10-2013 09:44:03 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ laverrue/cc-by/ vostok.rs |


Протеклог викенда у Београду је такозвана Парада поноса званично забрањена, али у исто време она је упркос забрани ипак одржана и то уз асистенцију многобројних припадника полиције. Стога се поставља питање – како је могуће да полиција обезбеђује скуп који није одобрен?

Осим тога, оваква дволичност државног врха поводом Параде поноса веома подсећа и на дволичност када се ради о Бриселском споразуму и предстојећим изборима на Косову. Наиме, док се представници власти заклињу да никада неће признати независност јужне покрајине, квазидржавност Косова се ипак у стварности сваким даном све више прећутно заокружује. Дакле, и парада је тобоже забрањена, а затим је у сред ноћи тихо одржана, слично као и Косово - чија независност наводно никада неће бити призната, а у пракси се тихо остварује кроз примену Бриселског споразума.

Али још већу неискреност су показали представници Европске уније, зато што су многи њени званичници дуго тврдили да одржавање геј-параде није никакав услов за придруживање Србије Европској унији, а сада се показало сасвим супротно. Подсетимо, прво је известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин средином овог месеца казао да Парада поноса није услов, нити нешто што намеће Европска унија, а слично је још крајем прошле године изјавио тадашњи шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер, који је дословно рекао да „одржавање те манифестације није услов за даље европске интеграције“.

Штавише, отприлике у исто време је и председница скупштинског Одбора за европске интеграције нагласила да „EУ ни на који начин није изнела као захтев одржавање параде“, а шеф делегације Европског парламента за односе са југоисточном Европом Едуард Кукан је такође рекао да „EУ не тражи од Србије да омогући организовање Параде поноса“. Напослетку, и шефица канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд је поновила да Парада није услов.

И наравно, шта се догодило након оволико много уверавања бриселских и домаћих званичника да геј-парада није никакав услов Европске уније? Када су Срби у то поверовали и протеклог викенда забранили њен пролазак по београдским улицама, барем на онакав спектакуларан начин и у сред бела дана како су то њени организатори планирали, онда се показало да су се европски чиновници само шалили када су говорили да парада није услов.

Прво је то србској јавности објаснила шведска министарка за европске послове Бригита Улсон, која је истакла да је „Парада поноса тест људских права, а да Србија мора да штити људска права уколико жели да се придружи Европској унији.“

А комесар за унутрашње послове ЕУ Сесилија Малмстром изјавила је да Србија, „ако жели да уђе у ЕУ, мора да прихвати све темељне вредности на којима се Унија заснива, и да је у том смислу одржавање Параде поноса веома важан корак, те да је од виталног значаја да Србија, као земља која тежи да постане чланица ЕУ, у потпуности прихвати ове вредности“. Дакле, може ли бити јасније од овога?

Према томе, узевши у обзир све наведене чињенице, грађанима остаје само да се запитају – како убудуће могу да верују домаћим властима, које су прво званично забраниле геј окупљање, а потом га у ноћним часовима ипак незванично допустиле? А такође, како је могуће поуздати се у чврста уверавања европских званичника, који прво годинама упорно тврде да Парада поноса није услов за евроинтеграције Србије, а затим отворено захтевају од Србије да је у потпуности прихвати као једну од вредности на којима се темељи пројекат Европске уније?

И напослетку, како је онда могуће веровати да већ сутра, на пример, и статус Војводине неће одједном постати обавезни услов за прикључење Европској унији, иако то засад сви негирају? На овом примеру геј-параде се видело како то функционише. Сада остаје само да Срби све забораве, а после ће бити лако дописивати нове и нове услове.