Богатство Русије ће се увеличати захваљујући Арктику

30-09-2013 03:46:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Тема Трећег форума „Арктик - територија дијалога“ била је екологија и здравље житеља аркитчког региона. Како би размотрили ове проблеме у Салехард је дошло 375 експерата и представника надлежних ресора Русије и других држава које повезује Арктик. Међу делегатима форума био је предсдник Финске и Исланда, као и руски лидер Владимир Путин.

У свом говору, он је констатовао да Арктик, будући богат природним ресурсима, данас отвара нову страницу своје историје:

- У арктичким регионима Русије врши се интензивна потрага за новим изворима гаса, нафте и других минералних ресурса, граде се нови велики саобраћајни и енергетски објекти, поново се рађа Северни морски пут. Рад у суровим условима Актика је веома тежак и тражи и велика финансијска средства, али и заиста нова технолошка решења. За нас је јасно да приоритетни, кључни принцип за развој Арктика мора да буде заштита природе и животне средине.

При томе, рад на Арктику јесте повезан са повећаним ризицима у вези са екологијом. Владимир Путин је током свог говора на форуму посебно подвукао, да ће могућност да буду ангажоване у овом појасу добити искључиво оне фирме, које могу да докажу да поседују најновију и најпоузданију технологију. То је необично важно, обзиром да би изливање нафте у овом региону било вишеструко већи проблем, него на пример у случају изливања нафте у околини платформе у Мексичком заливу. Према речима Александра Пасечника, тамо су последице већ саниране и то највећим делом захваљујући самочишћењу воде. Ипак на Арктику не би требало очекивати овакву могућност:

- У арктичким водама температура је много нижа и уколико би дошло до изливања нафте, то би било погубно, зато што би процес самопречишћавања трајао много дуже. За сада нема озбиљних резултата у смислу неких нових решења у области пречишћавања воде на Арктику, у случају изливања нафте. Зато се и тражи да компаније буду врхунски опремљене и спремне за рад у суровим условима.

Међутим, Арктик није само резервоар природних богатстава. За Русију, овај регион има вишеструко значење, говори генерални директор Института енергетских стратегија Виталиј Бушуев:

- Први аспект је свакако геополитички, јер у суштини, овој је једини поуздани излаз Русије на светско море и последично, на све остале државе преко Северног морског пута. Друго, Акртик има војни значај, јер се путем арктичке јоносфере и те како могу ометати линије везе - што је иначе основни војни задатак. И треће - то је логистички принцип, што значи да се путем аркитчких вода могу брже транспортовати не само туђе, већ и сопствене робе намењене извозу.

Разуме се, интерес према Арктику не испољава само Русија. Па чак и не само осталих пет држава које изалазе на воде Аркитка, међу којима су САД, Канада, Данска и Норвешка. Своје погледе на Арктик има и рецимо, Кина. Пекинг ради на формирању сопствене флоте ледоломаца и ставља до знања да је Арктик светско, глобално богатство, а не имовина само охих земаља које се њиме граниче. Неки експерти у вези са овим претпостављају, да ће временом борба за арктичке ресурсе добијати све оштрији карактер.

Артем Кобзев,