Медведев именовао 3 стуба новог економског модела

28-09-2013 11:18:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Брже, више, јаче. Организатори инвестиционог форума у Сочију су одлучили да у пракси реализују олимпијске принципе у оквиру програма ове године. Рекордни број учесника – више од 8 хиљада, десетине панел дискусија, два пута више него претходних година и рекордни број уговора који се очекују да ће бити потписани у Велоком леденом дворцу.

Руски премијер Дмитриј Медведев је иступио на пленарном заседању Сочи 2013 и рекао о приоритетима националне економије. Шта значи ефикасна сарадња у смислу основе за даљи развој руске економије, говорио је у свом експозеу током првог дана форума Дмитриј Медведев:

- Ослањање на државну тражњу и буџетске методе подршке, коњунктура спољних тржишта више не могу да буду једини извори одрживог економског раста. Тај је потенцијал већ исцрпљен. Ми морамо наћи друге изворе раста - у првом реду у недржавном сектору. Држава мора да изађе из сфера које ограничавају ефикасност бизниса. Само ће тако бити створен пут за економски развој.

Управо економски развој и квалитет живота су постали главна тема пленарног заседања и експозеа премијера. Прворазредни задатак за Русију је изградња новог модела економије, која је заснована на ефикасном државном управљању и слободи бизниса, изјавио је Дмитриј Медведев:

- Нови модел мора бити постављен на три главна стуба. Први - максимална предузетничка слобода и побољшавање пословне климе. Други- стимулација и осавремењивање технологија производње и трећи- квалитативно нови ниво државне управе. Повећавање транспарентности рада владе. Инвеститор мора имати све могућности да удобно и безбедно функционише. Приватна иницијатива је основа развоја.

Но, стање националне економије зависи не само од унутрашњих фактора. Макроекономски проблеми остају данас као главни изазов развоју сваке државе, па тако и Русије, рекао је премијер.

- Очигледно је да је руска економија одавно постала део глобалне, која је сада у стању рецесије. Последице светске финансијске кризе показују суштинскии негативни утицај на наш развој. Рецепт за одрживи развој до сада нико није нашао. Какве год биле предузетничке мере, оне не би могле да се коначно изборе са проблемима у светској економији. Време једноставних решења је за нама. Пред нама је тежак пут.

Сви принципи које је поменуо премијер требало би да примењују сви, а најпре локалне власти. Јер, сила Русије и јесу региони, резимирао је Медведев. Посетивши изложбу овог јутра, премијер је још једном могао да се увери да су највећим делом штандови представника и учесникауправо из региона. Изложба је очигледно била интересантна, јер је премијер због ње закаснио на почетак пленарног заседања.

Полина Черница,