Еврозона још увек представља ризик за светску економију

27-09-2013 06:09:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Економија еврозоне неће почети да расте до 2014. године и може да омете опоравак светске привреде, упозоравају из Организације за економску сарадњу и развој (ОЕСР). Главни економста организације Пјер Карло Падоан очекује да ће ове године раст економије у еврозони бити негативан, без обзира на то, што неколико држава показују знаке оздрављења.

Ипак, водећи аналитичар ОЕСР признаје, да су одређене позитивне тенденције у европској економији ипак присутне. Ипак Пјер Карло Падоа позива експерте да се према овим подацима ипак односе пажљиво, обзиром да је средњи раст у еврозони обезбеђен пре свега добрим економијама Аустрије, Немачке или Француске.

Ипак, еврозона, то нису само Беч, Берлин или Париз. То су још и оне такозване „проблематичне државе“. Без решења проблема у најтеже погођеним државама, тешко да Немачка или Француска могу да извуку европску економију из кризе. Осим тога, тешко да ће се овакви захтеви моћи поставити пред немачку владу као оправдани, подвукао је за „Глас Русије“ руководилац центра европских истраживања Института међународних односа и економије РАН Алексеј Кузњецов.

- Пјер Карло Падоан такође сматра да европске владе морају више пажње уделити борби против незапослености, која представља једну од најјачих опасности социјлно-економске стабилности у државама Европе.

И тако- штедети или трошити? Говори Николај Кавешников, шеф катедре европских интеграција на Московском државном факултету за међународне односе МИП Русије.

- Ово питање има ванредно сложен карактер. Од владе се тражи да се смање државни расходи онда када постоји дефицит у буџету и велики проценат државог дуга. Али то је са једне стране. Са друге стране јасно је да смањивање трошкова води ка повећавњу незапослености, паду темпа проиводње и тако даље.

Ситуацију у европској економији отежава и још једна околнсот. Према искуству, можемо закључити да при постојању и сасвим малих потреса на тржишту, инвеститори свој капитал преносе у најпоузданију „доларску“ луку. Али, у овом тренутку, и са те стране Атлантика је поново порасла напетост. Тако да за сада раст економије и побољшање социјалне ситуације у еврозони не добија чврст карактер- а то говори да је још рано сматрати кризу побеђеном.

Петар Искендеров,