Налазите се на страници > Почетна > Блог > Сирији и даље прети напад

Сирији и даље прети напад

27-09-2013 12:03:11 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У оквиру изложбе наоружања и војне технике Russia Arms EXPO била је одржана дискусија „Међународни мир и безбедност“. Како је за „Глас Русије“ рекао Сергеј Рјабков, заменик министра спољних послова, углавном се говорило о избору тумачења права Устава УН.

По речима дипломате, Москва се залаже за стварање једниственог документа, који би помогао да се реше ова питања. Ипак, ово стремљење Русије не деле све државе:

- Они би хтели да оставе одрешене руке и по могућности, ничим ограничити, како би се могло дејствовати према либијском прецеденту, када је коалиција држава, углавном НАТО савезника, стала на страну побуњеника и једну страну у конфликту. Ми смо против тога. Желимо да се конфликти решавају путем превентивне дипломатије, а тек када већ нема другог излаза, осим мешања, онда да се то реализује кроз мандат СБ УН.

Пример примене силе без санкција СБ УН могао би бити удар на Сирију. Ипак захваљујућу напорима руских дипломата ова операција је одложена. Укратко, коначно „не“ сценарију који укључује употребу силе још није гарантовано, констатује Сергеј Рјапков:

- На неко време смо успели да одложимо опасност од употребе силе, радимо како бисмо ту привремену одлуку претврорили у трајну и како би опасност била потпуно уклоњена. А шта чинити како би се ово и реализовало? Кретати се по траси која је мапирана у „плану Лавров- Кери“.

Такозвани план Лавров Кери био је разрађен након веома напетих тродневних преговора шефова спољнополтичког ресора Русије и САД у Женеви. Тада су стране прихватиле оквирно решење које се тицало уништавања хемијског оружја у Сирији. Још пре тога, пошто је било објављено да су преговори били успешни, Дамаск је испунио један услов из тога плана, приступио је Организацији за забрану хемијског оружја. Недуго након тога, сиријске власти су испуниле јоше један захтев ОЗХО- предао је попутну докумантацију о својим салихама хемисјког оружја.