Почела са радом прва лабораторија 3D биоштампања органа

26-09-2013 11:14:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У скорој будућности руски научници ће моћи да реконструишу и „тиражирају“ органе људског тела. У Москви је отворена прва лабораторија биопринтинга - 3D-штампања органа и ткива. Сада ће бити много лакше да се обављају трансплантације, брже и безбедније за човека. Донорске органе ће заменити органи који су узгојени од властитих матичних ћелија пацијента. Они се лакше адаптирају у организму и не изазивају одбацивање органа.

Московски научници су почели пројекат биоштампања органа. На данашњи дан су добијени биообјекти који укључују три врсте ћелија, саопштио је руководилац московске лабораторије „3D Bioprinting Solutions“, професор Владимир Миронов.

- Приликом биопринтинга се користе конгломерати матичних ћелија човека – сфероиди. Од њих се на биогелу „штампа“ будући орган или ткиво. Такав орган, од властитих, „рођених“ ћелија пацијента ће бити у потпуности биолошки компатибилан са његовим организмом., за разлику од донорских органа које организам често одбацује. И, управо због тога, је будућност у технологији биопринтинга.

Најпре се прави компјутерски модел будућег органа са свим његовим анатомским спецификама и особинама ткива, укључујући чак и цртеж крвних судова, каже Владимир Миронов. Онда се издвајају матичне ћелије из масног ткива пацијента. Следећа етапа – добијање сфероида ћелија, материјала за изградњу органа.

Техника лабораторије је биогел. Он не дозвољава сфероидима да се слепе пре времена – у картриџу штампача и његовим бризгаљкама, преко којих они „капљу“ у складу са компјутерним моделом на „биопапир“. Сфероиди ћелија треба да се лепе у јединствени слој тек када се нађу на "грађевинској" подлози. Тако се слој за слојем гради обимни објекат. Професор Миронов каже:

Спајање се дешава због силе површинског напона, без било каквих биолошких процеса.

Одштампана на биоштампачу конструкција ткива се после ставља у биореактор. У њему делују стимулатори за убрзано сазревање ткива. Према речима Миронова, орган се штампа одмах заједно са цртежом крвних судова. Зато се у "кетриџе" биоштампача сипају конгломерати ћелија које образују крвне судове.

Лабораторија „3D Bioprinting Solutions“ ће радити заједно са академиским Институтом за општу генетику „Вавилов“ у Москви. У плановима учесника пројекта је стварање роботизованог система који би омогућио да се сфероиди добијају брзином 10 хиљада капи у секунди. Према мишљењу Владимира Миронова, ова „минимална производња је неопходна за повећавање обима технологије биоштампања “.

Олга Соболевска,