Арт објекти у околини студената

26-09-2013 10:16:27 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


„Медиадвор“- тако се назива један од најинтересантнијих и неочекиваних пројеката 5. Московског бијенала савремене уметности. Он је отворен не у музејима и галеријама, већ директно на улици - у дворишту факултета медија и комуникација Више школе економије 24. септембра.

Читав асфалт дворишта школе је исцртан белом бојом: линије подсећају на матичну плочу компјутера. „Овај објекат се и назива матична плоча. Правилно сте погодили!“- радује се кустос пројекта уметница Марина Звјагињцева. А са неким објектима није баш лако, без објашњења човек не схвата заправо о чему се ради. На пример, инсталација „Удар“. Невелики овали са сликама испод стакла, пред њима руке: можете се руковати са сваком. А онда ту је и пројкат повезан са филмом Лене Рифенштал „Олимпија“ из 1936. године. Представници многих држава су учествовали на тим играма и дивили се успесима Немачке, ни не слутећи да ће управо Немачка гурнути читав свет у велику трагедију- говори аутор инсталације Сергеј Катран:

- То наравно није директна теза, просто, предлажем студентима, који ће једног дана бити новинари, да се замисле над историјом и размисле о томе, шта заправо зависи од нашег деловања - у каквој ћемо држави живети: било у напредној и великој или пак у монструзној која сама себе уништава.

Узгред, на отварању пројекта, студенти су попут кустоса водили посетиоце. Они су објашњавали гостима и чак самим уметницима - значење ове или оне инсталације. Тако је на пример, Татјана Кострикова прилазила посетиоцима и говорила о својој инсталацији. Иницијатор овог пројекта је декан факултета медија и комуникација Ана Качкаева и уопште говорећи, резултатима је виеома задовољан:

- Идеја „Медиадвора“ добила је свој облик, наравно, захваљујући уметницима. Они су нас правилно разумели- осетили су да њихове инсталације морају бити помало трапави, смешне. И резултат је, генерално, јако добар. Слободна, удобна стваралачка околина, која само помаже и студентима и универзитету и граду.

По речима Ане Качкаеве, после дебија у дворишту факултета будућих новинара, ова идеја ће се проширити и на друге факултете у оквиру Више школе економије. Тако да ће у блиској будућности оваквих инсталација бити и на територији многих других факултета у Москви.

Рита Болотска,