Градоначелник Сочија: град је издржао пред бујицом

26-09-2013 10:07:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Сочи је издражао налет бујице. Због великих киша у уторак су са планина велике количине воде и земље почеле да се сливају, угрожавајући одређене делове града.

Ипак ситуација је брзо стабилизована, рекао је у интервјуу за „Глас Русије“ градоначелник Сочија Анатолиј Пахомов:

- Успостављено је кретање градског превоза, ради и аеродром. Сада је све под контролом. Јуче је била бујица, са којом смо се, морам рећи, успешно изборили, јер није било жртава ни материјалне штете. Наравно, ипак има неких последица које морају бити саниране.

Метеоролози говоре да је за два дана пало више од 200 милиметара падавина. На срећу, речна корита су добро пропуштала набујалу воду. Ипак потоци воде са планина су били толико велики и моћни да их чак и староседеоци овде не памте.

У Сочију не само олимпијски објекти - већ и обична инфраструктура није оштећена. Град живи као и обично, као да ничег није било. Иако, мора се рећи да је бујица допринела да се ниво река подгне до „опасног нивоа“. Са овом непријатном ситуацијом су успели да изађу на крај становници и локалне власти. Има проблема са новим објектима, јер неки од њих још нису испитани, наставља градоначелник Пахомов:

- Наравно, нови објекти који још нису пуштени у експлоатацију нису били атестирани. Лоше се показала саобраћајница „Аеропорт“. Али сад радимо на томе како бисмо санирали све те проблеме који су се показали током бујица. Али, понављам град сада нормално функционише, као да се ништа није догодило. Тако да, добродошли у Сочи.

Већ данас је количина падавима значајно мања у поређењу са јучерашњим даном. Метеоролози предвиђају да ће пљускови престати у четвртак, 26. септембра.

Милена Фаустова, Милена Владиславска,