Арктик улази у доба индустријализације

26-09-2013 09:44:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Очување природе мора бити кључни принцип развоја Арктичког региона. Доступ било каквим пословима у овом региону остављен је само за оне компаније које имају напредну технологију. Ово је изјавио Владимир Путин, током свог говора на Салехарду, на Трећем међународном арктичком форуму „Арктик- територија дијалога“.

Свој наступ на Међународном арктичком форуму Владимир Путин је почео подсећајући на посебну улогу коју је одиграо Салехард при освајању Руског Арктика - севера Урала и западног Сибира. Данас овај град има своју важну улогу јер је престоница једног од кључних економских центара Русије, Јамалско - Ненецког округа. Овде се реализује читав низ великих индустријских и инфраструктурних пројеката, повезаних и са освајањем Арктика. По својој суштини, рекао је Путин, „Арктик отвара нову страницу своје историје - епоху индустријализације“:

- У арктичким регионима Русије врши се активно истраживање и разрада нових извора гаса, нафте и других минералних горива, граде се нови велики енергетски објекти и саобраћајнице, поново се отвара Северни морски пут. Рад у суровим условима Арктика је веома сложен, тражи и озбиљне финансијске ресурсе, као и јединствена технолошка решења. И за нас је јасно, да је приоритет, кључни принцип развоја Аркитка очување природе, стварање баланса међу истраживањеима, изградњом присуством човека и очувањем средине.

Обзиром да је екосистем Арктика веома осетљив, основе државне политике у овом региону се предвиђају тако, да би могли бити примењени посебни услови коришћења природних богатстава. Конкретно, наставио је председник, право на изградњу платформи и постројења за црпљење нафте добијају само савремена предузећа која имају најсавременију технологију и која су способна да своје радове осигурају и у финансијком сегменту. При овоме је Владимир Путин искоментарисао и дејства Гринпис организације који су покушали да преузму нафтну платформу „Приразломнују“:

- Било би много боље, када би представнци ове организације седели сад овде са нама и исказали своје ставове, изразили свој однос према проблемима које ми сад размтрамо. Они би рекли шта траже и зашто нису задовољни. Нико од нас не окреће главу. Ми се спремамо да организујемо сличне манифестације како би смо ове проблеме размотрили. Детаље овог случаја не знам, али ми је јасно да они нису пирати. Ипак, формално, они су покушали да преузму платформу. Наши органи реда, наше пограничне службе нису знале ко покушава да преузме платформу. Посебно ових дана, у позадини крвавих дешавања у Кенији.

Владимир Путин је додао да су дејства активиста Гринпис организације могла да угрозе како живот радника на платформи, тако и специјалиста, тако и екологију уопште. „Могло се догодити било шта: и оператери су могли да погреше, могло је доћи до техничких кварова. Зар је због медијске пажње вредно све ово чинити?“ приметио је Путин.

Артјом Кобзев,