Независни синдикат: НИС крши право на рад

26-09-2013 08:04:01 | | vesti-online.com, фото: фотоиндустрија/ vostok.rs |


Независни синдикат Нафтне индустрије Србије (НИС) упутио је отворено писмо надлежнима у Влади Србије у којем је упозорио да се програмом решавања вишка запослених у тој компанији крши право на рад.

Синдикат је у саопштењу за јавност навео да пословодство НИС-а планира да отпусти више од 300 радника, док у исто време преко услужних предузећа, ангажује више од 1.500 радника на пословима које су већ обављали или могу да обављају запослени који се налазе у програму решавања вишка.

"Ни једног тренутка тим радницима није понуђено да обављају послове за које су већ оспособљени", наводи се у саопштењу и додаје се да је НИС у оквиру компаније формирао Службу за административно-техничку подршку, у коју је пребацивао запослене које сада жели да прогласи технолошким вишком.

"За то нису били утврђени никакви критеријуми, осим да су запослени на неодређено време скупи за компанију те да су им јефтинији они које ангажује преко услужних предузећа, а најјефтинији они које ангажује преко програма 'Прва шанса'", пише у саопштењу.

Оцењује се да је "просто невероватно" да компанија која бележи изузетно велику добит отпушта раднике на такав начин. Независни синдикат је затражио од надлежних у Влади Србије да имају у виду ове чињенице приликом доносења одлуке о давању сагласности на понуђени програм од стране НИС-а.

"Надамо се да програм нећете прихватити све док НИС не испуни све ставове из члана 154. Закона о раду и не предузме одговарајуће мере за ново запошљавање и преквалификацију", пише у саопштењу.

Отворено писмо упућено је председнику Владе Србије Ивици Дачићу, министрима Јовану Кркобабићу и Зорани Михајловић, као и надлежнима у Националној служби за запошљавање.