Russian Arms Expo-2013: Нови живот уралског форума

25-09-2013 09:52:46 | | Глас Русије, фото: rae2013.ru/ vostok.rs |


У Нижњем Тагилу се отвара највећи у Русији и један од најугледнијих у свету сајмова наоружања и технике копнене војске Russian Arms Expo-2013 (RAE-2013). Тамо ће бити представљени најновији системи наоружања, између осталог тјани.

Новине: од Армате до Бумеранга

Главна премијера салона треба да буду најновији обрасци технике за Оружане снаге Русије, пре свега најновији основни борбени тенк Армата, саопштио је за Глас Русије војни екперт, главни уредник листа Национална одбрна Игор Коротченко:

- Сматрам да ће главна новина бити демонстрација у току затвореног приказивања новог руског основног борбеног возила Армата. Колектив Уралвагонзавода и произвођачи делова урадили су огроман посао како би оваплотили концепцију овог тенка у метал, оптику, електронику, борбене системе. Мислим да ће се главна сензација, мада ће она бити затворена за широку публику, састојати управо у томе.

Треба истаћи да је ови тенк најприметнија, али не једина перспективна машина на новој платформи Армата. На тој каросерији се планира прозводња тешког оклопног пешадијског возила, самоходних артиљеријских уређаја, инжињерских возила разне намене. Један од водећих руских и светских експерата за оклопну технику, главни уредник листа Арсенал Отаџбине, пуковник резерве Виктор Мураховски истакао је да ће на салону бити представљени и први обрасци других перспективних возила – на средњој гусеничарској платформи Курганец-25 и средњој точкашкој платформи Бумеранг.

Тешка гусеничарска платформа Армата (око 60 тона), средња Курганец-25 (25 тона) и средња точкашка Бумеранг биће основа за породицу технике која ће у перспективи заменити возила својетске разраде. То ће омогућити да се унификује и поједностави снабдевање и одржавање бојеве готовости јединица копнене војске. Принципијално нове бојеве платформе сопствене разраде индустрија ће показати први пут после распада СССР, а модулски прилаз, усмерен на унификацију читавих породица борбене технике према основним агрегатима у тако великим размерама први пут у историји руске производње борбене технике.

На прагу промена

На RAE-2013 заслужује пажњу не само нова техника, већ и промене у формату саме изложбе, која је прошла пут од демонстрације достигнућа до престижног пословног форума, сматра Виктор Мураховски.

- То је прва манифестација коју организује корпорација Уралвагонзавод. Пре тога су се тиме бавиле друге организације. То је приметно и по програму изложбе, и по њеном спољном облику. Извршен је ребрендинг, све је урађено у једнинственом стилу. Али то је спољна страна медаље, врло привлачна, али не главна. Главна је практична пословна усмереност ове изложбе: опсежни пословни програм, неке манифестације ће протицати са учешћем страних експерата, са укључивањем наших партнера из ОУКБ. Богата изложба, а што је најважније демонстрациони програм.

По његовом мишљењу, RAE је на данашњи дан остало једини сајам који омогућава демонстрацију борбене технике са реалном применом оружја. При томе техника ће се приказивати не појединачно, већ у саставу јединица и комбинованих тактичких група.

Такође Мураховски је истакао да у оквиру изложбе први пут ће бити приказана бојева примена хеликоптера армијске авијације. Хеликоптери разних типова данас чине неодвојиви део система оружаних копнених трупа, а руски концерн Хеликоптери Русије контролише данас осетни део међународног тржишта. Истовремено се врши и серијска производња хеликоптера за Оружане снаге Русије: обими испорука премашују 100-110 летелица годишње.

Извоз: варијанте сарадње

Један од кључних праваца развоја савремене технике је модернизација већ постојећих платформи, уз коришћење опреме и агрегата других произвођача. То ће омогућити да се потенцијалним купцима предложе флексибилна решења, оријентисана управо на њихове потребе и инфрастуктурне могућности. Русија већ производи и нуди страним наручиоцима системе наоружања на увозним каросеријама (на пример ЗРПК Панцир-С1 на каросерији MAN, ЗРК Тор на индијској каросерији Tata и слично). Осим тога, руска борбена одељења – куле са уграђеним наоружањем и „кутијом“ испод куле могу да се кроисте за модернизацију стране оклопне технике. Тако велике перспективе у том својству има борбени модул БМП-2 – високу моћ паљбе (100 мм и 30 мм топ+мритраљез – 7,62 мм), поседовање високопрецизног оружја (противтенковске ракете које се испаљују корз канал цеви) и могућност адаптације различитих система управљања ватром – што овај модул ичини привлачним приликом модернизације оклопних пешадијских возила и оклопних транспортера разних марки.

слична кооперација олакшава излаз на светско тржиште оружја, где Русија и тако заузима чврсте позиције. 2012. године у иностранство је било испоручено руско наоружање и војна техника у вредности од преко 14 милијарди долара и резултати из 2013. године, по прогнозама, неће бити гори. Спој серијске производње оружја за своје Оружане снаге и растућих извозних могућности омогућава да се са сигурношћу говори о будућности како руске војне индустрије, ткао и руских војних форума као што је Russian Arms Expo.

Илија Крамник,