Руски и јерменски уметници у гостима код Шаљапина

23-09-2013 09:26:48 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Златна јесен – магија овог поетичног времена, већ је у самом називу изложбе која је постављена у московској спомен-кући великог руског певача Фјодора Шаљапина. Она је део заједничког руско-јерменског уметничког пројекта Старо-ново.

У истом простору изложбе сакупљени су радови мајстора прошлих векова и данашњице – руских и јерменских уметника, чији стваралачки контакти су успостављени још у 19. веку. Идеју пројекта коментарисала је за Глас Русије координатор изложбе Лариса Мешчерјакова.

- Сродно виђење света руских и јерменских сликара посебно се осећа у жанру пејзажног сликарства. Имамо тако много заједничког – у историји, у виђењу света. У хришћанском координатном систему на крају крајева. И духовна компонента народа увек је запечаћења у уметности. У радовима јерменских уметника заиста се осећа чинилац и простор руске академске школе сликарства. Осетне су политоналне наслаге утицаја, стилова.

Најбољи обрасци руског и јерменског сликарства на изложби представљени су платнима познатих уметника као што је Иван Шишкин, Валентин Серов, Мартирос Сарјан, Давид Налбандјан. А поред њих су радови сасвим младих аутора. Између осталог, неки од њих су сликали специјално за изложбу, рекао је за Глас Русије Павел Ајвазов, руководилац галерије Артпланет која заједно са спомен-кућом Фјодора Шаљапина учествује у пројекту.

- Рецимо, дајемо задатак уметницима који немају слика на такву тему. Они почињу да сликају и испоставља се да имају таленат за ту тему. На тему јесени може да се слика у свим жанровима и на изложби су приказани радови у разним правцима: реализам, импресионизам, апстракција, има, ако се тако може рећи, чак и филозофски жанр.

И то је сасвим у духу Фјодора Шаљапина: велики руски певач не само да је био велики поклоник ликовне уметности свог доба, већ је и сам био одличан сликар. Он је ишао у природу са својим пријатељима Константином Коровином и Валентином Серовом да слика. Тако да је изложба Златна јесен у традицијама Дома Шаљапина, тврди Лариса Мешчерјакова.

Шаљапин је говорио: Уметници могу да долазе у моју кућу сасвим слободно увек. Добро је што управо сада када је свима својствено да се деле по својим „националним кућама“ гостопримљива Шаљапинова кућа, као и раније, објединила под својим кровом људе разних националности. То је јединствена заклетва верности лепоти, предивном годишњем добу – јесени.

Верност уметности, стваралачка слобода и међусобно поштовање оно је што од својих старијих колега наслеђују савремени аутори. За њих је огромна част да виде на изложби своје радове поред слика великих мајстора.

Јелена Андрусенко,