Сергеј Лавров: „Амерички партнери почињу да нас уцењују“

22-09-2013 09:07:43 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


САД покушавају отворено да „уцењују“ Русију, да намећу Москви и светској заједници наопако изврнут план сиријског регулисања. То је изјавио у Москви министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Прилаз Запада према сиријској кризи искључиво је политизован и има за циљ да докаже „своју предност“, као и могућност да „наручује музику на Блиском Истоку“. То нема ништа заједничко са решењем сиријске кризе и ликвидацијом хемијског оружја у Сирији, констатовао је Сергеј Лавров. Време је да се схвати, додао је министар, да је свет већ одавно „полицентричан“ и недопустиво је да му се намеће своје искључиво мишљење.

Шеф руске дипломатије, који је обично суздржан и коректан, по први пут је изашао са тако оштрим изјавама у вези позиције западних партнера Москве. Он је то изјавио на интерјуу општенационалном Првом каналу руске телевизије. Тон оцена Лаврова говори о томе, до које мере је дошло заоштравање неслагања у вези регулисања сиријске ситуације између Русије и Кине, са једне стране, и САД, Париза и Лондона – са друге.

Сергеј Лавров је дао интервју пред пут у Њујорк на седницу Генералне скупштине УН. Наредну недељу у УН називају „министарском“. Лавров ће имати разговоре са државним секретаром САД Џоном Кери, десетине сусрета на високом нивоу. Очекује се да ће се након тространог сусрета Лаврова, Кери и Генералног секретара УН Бан Ки-муна можда изнети датум почетка нове конференције за регулисање сиријске ситуације – „Женева-2“.

Манипулације око последњег извештаја инспектора УН за хемијско оружје показују, да Западу у ствари није био потребан никакав извештај, рекао је Сергеј Лавров.

- Француска и САД нису сакривали, да им није потребан никакав извештај. Далеко пре него што је извештај био припремљен, они су изјавили да им је све познато, да су њихови обавештајни подаци прецизни, иако их до краја и нису приказали. А то, што су нам приказали, није убедљиво да је ова епизода везана са применом хемијског оружја.

Сергеј Лавров је подсетио, да се је још пре почетка истраге инцидента код Дамаска, 21. августа, у штампи САД појавило отворено писмо ветерана Централне обавештајне службе и Пентагона председнику САД Бараку Обами. У писму се отворено говорило, да је коришћење „хемије“ у Сирији – повокација. Лавров је имао у виду писмо ветерана од 8. септембра. Према речима аутора писма, данашњи шеф ЦИА САД Џон Бренан покушава да понови ирачки сценаријум, да намерно уводи у заблуду конгрес и америчку јавност. Званични Дамаск, тврде амерички ветерани, позивајући се на обавештајне податке Британије, није умешан у хемијски напад. Писмо је једноставно било игнорисано.

На основу искривљеног тумачења извештаја о инциденту 23. августа код Дамаска, рекао је Лавров, САД су почеле да врше притисак на Русију и целу светску заједницу, покушавајући да наметну свој прилаз.

- Амерички партнери почињу да нас уцењују: уколико Русија у Савету Безбедности УН не прихвати резолуцију о Глави VII, онда ћемо прекинути рад у Организацији за забрану хемијског оружја (OPCW) у Хагу. То је апсолутно одступање од тога, о чему смо се договорили са Џоном Керијем: прво решење Организације за забрану хемијског оружја и тек након тога резолуција Савета безбедности УН, која подржава то решење, али не о Глави VII.

Према речима руског дипломате, Запад не види у руско-америчким договорима од 14. септембра (стављање под међународну контролу сиријског хемијског оружја) шансу да се планета ослободи од знатне количине отровних материја, него види „своју шансу да уради то, што Русија и Кина њима нису допуштали, а то је да прогурају резолуцију „силе“, која је усмерена против режима, која ограђује опозицију, да у свему оптуже Башара Асада и на тај начин да имају слободне руке за сценаријо примене силе.

- Они (Запад) не могу да признају, да су по наредни пут погрешили: као што су погрешили са Либијом, избомбардовали земљу и довели је до ивице распада; као што су погрешили са Ираком, где су урадили исто то, а осим тога предузели и копнену операцију и напустили земљу у најтежем стању, где свакодневно гину десетине људи у терористичким акцијама. Тога се већ нико не присећа. Сви говоре само о томе, да Башар Асад мора да оде. А о томе, да је цео низ активности довео до катастрофе у региону,- о томе, наравно, њима није у интересу да говоре.

Министар спољних послова Русије подсетио је, да су две трећине снага опозиције – џихадисти, и њихов је циљ стварање у Сирији исламског ќалифата. То може проузроковати катастрофу у целој регији.

Сергеј Лавров такође је одбацио покушаје, да се Русија постави као једина одговорна страна за ликвидацију сиријског хемијског оружја.

- Желим да прецизирам, да ми нисмо гаранција хемијског разоружања у Сирији. Ми смо обезбедили приступање Сирије Конвенцији о забрани хемијског оружја без икаквих условљавања, за разлику од Американаца, који су Конвенцији пристули уз условљавања. Сада је Сирија страна овог правно обавезујућег документа. Према томе, гаранција испуњавање од стране Сирије обавеза према Конвенцији полази од целокупне светске заједнице. У овој ситуацији од Организацији за забрану хемијског оружја (OPCW).

Сергеј Лавров такође је изјавио, да према његовом мишљењу, за уништење сиријског хемијског оружја неће бити потребно упућивање у Сирију међународних снага. Биће довољно упућивање полицијских јединица за заштиту инспектора Организације за забрану хемијског оружја. И Русија је спремна да то учини.

Андреј Федјашин,