Центар светске етномузике се премешта на Кавказ

21-09-2013 04:16:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија први пут организује фестивал светске музике WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Концертне сцене налазе се на живописним падинама планине Машук у близини чувеног туристичког града Пјатигорск на Северном Кавказу.

У својој 30-годишњој историји, фестивал, чији основач је светски чувени рок музичар Питер Гебриел, одржан је 160 пута. Он је унет у Гинисову књигу рекорда као највећи међународни музички форум. Истраживачи су израчунали да је за три деценије број гледалаца WOMAD достигао скоро три милиона људи.

Фестивал путује по читавом свету. Руска верзија је добила поднаслов Свет Русије: музика и занати. У видеообраћању учесницима фестивала Питер Гебријел је подвукао:

- Русија има тако древну културу и дивне културне традиције. Она надахњује и нас. И ми смо одавно сањали да одржимо фестивал на територији Русије.

Севернокавскаски регион је одавно чувен по својој самосвојној природи и лековитим минералним водама, због чега се учинио организаторима најбољим местом за етнички фестивал. Пјатигорск ће бити у суштини визит-карта читавог Северног Кавказа – његових лепота, природних богатстава, самосвојности и туристичких могућности.

На огромној пољани испод планине Машук монтиране су три сцене. План наступа је урађен тако да публика не пропусти ништа занимљиво. WOMAD увек чуди обиљем, разноврсношћу националних боја, жанрова и искреношћу извођача. Ове године међу звездама је тувински квартет Хуун Хуур Ту који је већ одржао око 4000 концерата у Европи, Азији, Америци, показавши публици изузетну технику националног певања из грла и мајсторско владање дрвеним инструментима. Група Мујајо Риф из Барселоне у својим композицијама спаја рок, панк, хип-хоп, самбу, реге са шпанским мотивима. Пакистанца Асифа Алија Кана називају принцем јединственог древног жанра кавали – извођења суфијске поезије уз музику. А Мари Бојне, норвешка певачица и композитор, окреће се дравним самским шаманским традицијама, спојивши их складно са елементима џеза и рока.

Учесници фестивала WOMAD-Русија у Пјатигорску постали су многи руски колективи и солисти. Међу њима звезда етно рока Пелагеја. Концепција фестивала који спаја људе посредством музике, игре и других видова уметности, како признаје певачица, њој је врло блиска.

- Идеја је врло проста, много пре нас је смишљена и формулисана: сви ми смо деца једне мајке Земље. И као на правом пољу на којем су разне траве, каменчићи, цвеће, ми покушавамо да покажемо на примеру музике да не постоје културе које не би могле међусобно да се слажу.

Концертни програм је само мали део фестивала. У специјалном Селу заната може да се види како се у рукама мајстора рађају предмети народних заната, да се купи предмет који се допадне или да се нешто уради сопственим рукама. Радионице за децу и одрасле, такође, су постале лепа традиција манифестације. Ако умеш да говориш, значи можеш и да певаш, а ако умеш да ходаш, можеш и да играш, убеђени су организатори и учесници фестивала.

Наталија Викторова,