Дани руског језика у Србији

21-09-2013 02:08:31 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Eleassar/сс-by-sa 3.0/ |


Дани руског језика биће одржани у Србији од 25. до 30. септембра.

Какве манифестације ће бити одржане у оквиру њих?

- Ово је комплекс културних и образовних манифестација који је организован заједно са Россотрудничеством, Консалтинг Групом Лекић и Ко и Центром међународног образовања Московског државног универзитета. Биће празничних манифестација и за децу у оквиру федералног програма Русији језик. Дани руског језика се ове године разликују од претходних тиме што ће, осим академске, школске компоненте, тачније методичких семирана за наставнике руског у Србији, бити организован још и празник велике руске речи за децу сународника и за српску децу која уче руски. Он ће бити одржан у недељу, 29. септембра и састојаће се од наградне игре, посвећене теми космоса, зато што ове године обележавамо 50-годишњицу лета у космос прве жене космонаута Валентине Терешкове. Такође је планиран конкурс рецитатора на тему освајања космоса. Осим тога, деца ће добити вредне поклоне. Већ је стигло много пријава србских и руских ученика за учешће у том празнику.

Који семинари и предавања за професоре ће бити организовани у оквиру Дана руског језика?

- Врло велика пажња се поклања образовној компоненти, тачније методичком семинару за наставнике руског у Србији. Ова манифестација ће бити одржана у три града одједном, ми се не ограничавамо само Београдом: у Нишу, у Новом Саду.

Да подсетим да је прошле године, у оквиру Дана руског језика, Центар за међународно образовање Московског државног универзитета организовао методичке семинаре у четири града Србије. А 2010. године семинари су се одвијали у Београду. Приметно је то да програм постаје све богатији и актуалнији.


Шта можете да кажете о садржају самог програма?

- Долази велика делегација из центра за међународно образовање Московског државног универзитета. Предводи је угледни научник, доктор културолошких наука, заслужни професор Московског државног универзитета, Владимир Станиславович Јелистратов. У његову зону одговорности улази општи теоријски део у којем ће бити речи о улози и месту руског језика у савременом свету, а његове младе колеге ће говорити о практичнијим стварима. У програм су укључена не само предавања, већ и радионице, отворени часови који ће помоћи наставницима да усаврше своја знања и вештине предавања руског. На пример, радионица Андреја Богомолова, доктора педагошких наука, донцета ЦМО Московског државног универзитета, широко признатог стручњака у области савремених информационих и комуникационих технологија у сфери предавања савременог руског језика. Акценат ће бити стављен на дистанционе методике учења језика, на коришћење интернета за учење руског.

Наравно, биће речи о систему тестирања који ће изазвати велико интересовање код србских наставника. Сада на курсевима руског језика у Руском дому сваке године испит за сертификат полаже преко сто људи.

Да ли често професори Московског државног универзитета долазе у Србију или само на сличне масовне манифестације?

- Увек се налазимо у контакту са свим водећим универзитетима Москве, али не можемо увек да организујемо њихов долазак код нас. Али на срећу, сада толико добро ради федерални програм Руски језик да такве потребе нема. Сваког јануара у Руском дому се одвија зимска школа коју организују заједно Филолошки факултет Београдског универзитета, славистичко друштво Србије и Државни институт руског језика Пушкин, са којим Россотрудичество активно сарађује. Долазе њихови стручњаци, тачније испада да у последње време најмање једном у пола године србски предавачи имају могућност да посећују часове и предавања која држе стручњаци највише класе. Ми такође на нашем сајту објављујемо доступ отвореним ресурсима како би они наставници који живе ван Београда могли да користе информације.

Да ли расте интересовање за руски језик?

- Несумњиво. У последње четири године, колико се овде налазим, бројност посећених курсева руског увећана је три пута, са 100-120 људи на 300 и више. Разуме се, то није једини показатељ. Комерцијалне курсеве не могу сви себи да дозволе и није свима то у плану, али сада је у школама руски избио на треће место. Прво енглески, затим немачки. Према последњим подацима Министарства просвете Србије француски смо претекли. Сада је врло велика конкуренција на Филолошком факултету не само на Београдском универзитету, већ и у Нишу и Новом Саду. Такође уз нашу помоћ организују се факултативно специјални курсеви руског, на пример, на економском факултету, на факултету политичких наука. По специјалном програму код нас раде сарадници Министарства иностраних послова и Министарства унутрашњих послова Србије. Велику помоћ пружила је и амбасада, која је успела да акумулира спонзорска финансијска средства ради плаћања рада предавача, ми смо понудили наше програме како би србски државни службеници, студенти економије бесплатно учили руски. То није једини програм. Постоји и школа за децу сународника, предшколско образовање које ради при Руском дому.

Сада много руских компанија ради у Србији и знање руског даје човеку предност приликом запошљавања.

- Да, несумњиво то је један од многих фактора привлачења омладине. Омладина је прилично прагматична, за њих је важна предност у изгрдњи каријере коју даје знање руског, зато што руски бизнис у првом реду компаније као Гаспром њефт, Лукојл и друге све активније долазе на србско тржиште.

На програму су сусрети читалаца са руским ауторима и издавачима. Каква претежно публика присуствује на таквим сусретима?

- Публика је отприлике иста као на семинарима. То су наставници русисти и стручњаци русисти зато што је реч углавном о специјализованим издањима. Али овакве сусрете радо посећују студенти завршних година филологије, постидипломци, такође долазе студенти почетних година. У Руском дому се одвијају сусрети у оквиру Београдског сајма књига, нови ће бити одржан у октобру. Увек сарађујемо са руским павиљоном Београдског сајма књига, долазе нам писци, учесници сајма и овде је публика шира. Долазе сви које занима руска књижевност и култура.

А какав ће бити свечани програм?

- То ће бити дечији празник: наградна игра, конкурс рецитатора, затим награђивање. Још ће бити награђивање ученика који су учествовали на конкурсу 6. јуна, посвећеном дану руског језика. Било је много учесника и дипломе добијају тек сада, после распуста. После тога биће одржан банкет.

Да ли је културни програм предвиђен за госте?

- Делегација наравно има врло згуснут распоред. Али у слободно време они ће се упознати са Београдом, са Нишем и Новим Садом. У организацији таквих сусрета нам веома помажу локалне невладине организације као што је друштво србско-руског пријатељства и углавном друштво сународника. Рачунамо да ће нам оне помоћи да организујемо културни програм, шетње и екскурзије по Београду.

Ирина Цвијовић,