Владимир Урин: Име Бољшог театра звучи и звучаће гордо!

20-09-2013 03:02:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Државном академском Бољшомј театру Русије отворена је нова, 238. сезона. На сатанку трупе који је одржан 17. септембра, у огромној сали театра било је много света – представника штампе било је исто толико колико и самих уметника.

Пре свега, очекивао се долазак Сергеја Филина, уметничког руководиоца балета Бољшој, на којег је у јануару ове године био извршен напад. Балетану је просута киселина у лице, он је скоро потупно изгубио вид, лечио се у Немачкој, поднео мноштво операција. 17. септембра прво пут после напада Сергеј Филин је изашао пред новинаре и лично саопштио о плановима балетске трупе за нову сезону. Али прво је захвалио за рад који се одвијао без њега.

- Огромно хвала колективу балета, свим цеховима који су нам помагали – хвала вам за крај сезоне. То су биле блиставе балетске представе, била је одлична премијера балета Евгеније Оњегин... Драги уметници, пријатељи! Хвала вам велико зато што сте величанствено одржали гостовања у Лондону, то је био огроман успех! То је била најважнија подршка за мене, највећа помоћ – и данас, захваљујући томе, можда сам овде сада са вама.

За сада Сергеј Филин наставља лечење. Његове обавезе обавља Галина Степањенко. Ипак ускоро уметнички руководилац балета нада се да ће се вратити на посао лично и да ће руководити поставком премијера. А у наредној сезони Бољшој обећава да ће обрадовати публику новим премијерама: историјом великодушног бандита Марко Спада у поставци чувеног Француза Пјера Лакоте, Дамом са камелијама и Укроћеном горопади. Осим тога, очекују се четири оперске премијере – према Вагнеру, Вердију, Римском-Корасакову и Моцарту. Прво ће већ средином октобра публика видети и чути оперу Летећи Холанђанин Рихарда Вагнера. Посла је много и резултати, како се претпоставља, биће изузетни! У сваком случају управо тако је расположен нови генерални директор Бољшог Владимир Урин који је дошао у позориште пре два месеца. У доношењу одлука ћу се ослањати на мишљење колектива и одлично сам свестан читавог терета одговорности који носим, каже Урин.

Разговарајући са новинарима, Владимир Урин је посебно подвукао да намерава да одржава специјалне представе за које ће се карте делити преко организација социјалне подршке. Тако ће главно позориште постати доступно за најразличитије категорије становништва. Што се тиче позива страних звезда на представе, за сада, по мишљењу Урина, за то нема потребе: у Бољшом је довољно својих талената. Али чим се појави потреба за страним извођачима, они ће бити позвани – не треба сумњати, многи ће сматрати као част рад на главној сцени Русије.

Рита Болотска,