Европу очекују мразеви

20-09-2013 02:51:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Предстојећа зима у Европи ће бити најхладнија у последњем веку, изјављују метеоролози. Већ за неколико месеци ће доћи арктичке ваздушне масе, а сунце ће се тек ретко појављивати на хоризонту. Колико је вероватна ова прогноза? Метеоролози обећавају да ће је прецизирати у току наредних недеља, кад буду поседовали нове податке.

Житељи Старог света треба да имају у резерви џемпере и топле јакне, сматрају европски научници. Немачки метеоролог Доминик Јунг је изјавио да ће зимска сезона 2013-2014. бити пуна невероватних мразева. По речима стручњака „хладно“ му је чак кад погледа метеоролошке карте и моделе које је израдила Национална служба за временске прилике. Најниже температуре ће бити у јануару и фебруару, истиче Доминик Јунг. Не треба чекати пролећно отопљење ни у марту. Европљани на Сунчевим зрацима неће моћи да се греју пре априла. С колегом се слаже и метеоролог Џо Бастарди из метеоролошке службе AccuWeather. И он даје неутешну „дијагнозу“. „Биће веома хладно,“ – истиче научник. Његова прогноза се заснива на томе да ће предстојеће зиме доћи до процеса премештања арктичких ваздушних маса у просторе изнад Европе. А опадање Сунчеве активности у овом периоду ће само додатно „охладити“ створену слику. У Сунчевом систему такође постоје сезоне, истиче водећи стручњак центра за временске прилике „Фобос“ Јелена Волосјук.

- То је пре свега везано за поремећај циркулације ваздушних маса. Кад ваздух стиже с Атлантика – зима је прилично блага, с честим отопљењима и мокрим снегом. А у току последњих зима у Русији отопљења већ практично није било. Било је само јужних циклона, који су учинили да нас замете снег и било је мећава, а онда је поново наступала хладноћа арктичког порекла. По правилу, промене облика циркулације везане су за активност Сунца. Сад наступа период локалног пада температуре, али је преурањено говорити о глобалном захлађењу и о томе да нас очекује „ледено доба“.

Уопште, од метеоролошких прогноза се човеку за последњих пет година диже коса на глави. Лети горе, час Грчка, час Шпанија. А зими у току само једног дана могу да се појаве сметови од по метар. Мразеви, који су прошле сезоне захватили Европу, однели су на стотине живота. У Италији су снежни наноси изазвали застоје од по неколико десетина километара, одлагање авионских летова и фубалских утакмица. А у Великој Британији је због снега који је пао у фебруару саобраћај био парализован практично у целој земљи. Све су то последице глобалних климатских промена, кажу научници. Међутим, притом споре: да ли је у питању отопљење или ипак захлађење? Има прогноза да ће темпратура на планети почети полако, али неумољиво да пада већ за годину дана. То је повезано с тим што расте просечна годишња температура на Антарктиди. Шема је једноставна. Пече сунце – топи се лед. Повећава се „тамна“ површина океана која најбоље апсорбује топлоту. Зато се лед још брже топи. Зачарани круг. А прича се још да температура голфске струје из године у годину опада. Томе наводно доприносе управо глечери који се топе. Они доспевају у топле струје у хладе их. Зато голфска струја доноси све мање топлоте Европи, објашњава главни стручњак службе за глобалну анализу и прогнозу временских прилика Хидрометеоролошког центра Русије Јелена Понкратенко:

- Постоји ефекат који претходи глобалном отопљењу – то су краткотрајни периоди захлађења. Арктик постаје све топлији и ствара се ефекат „отвореног фрижидера“. Велике масе хладног арктичког ваздуха су почеле да продиру све даље и даље. И код нас се дешавају сва ова зонска померања и због тога долази до тако необичних захлађења. На Арктику се интензивно топи лед. То доводи до хлађења океана. Одвијају се процеси на свим ширинама и долази до меридијанских процеса – са севера на југ. Дакле, глобално отопљење на целој земаљској кугли доводи до краткотрајних епизода захлађења.

А перспектива невероватних мразева у европском делу Русије остаје врло магловита. У сваком случају, руски метеоролози не подржавају верзију о необично хладној зими. Руководилац Хидрометеорлошког центра Русије Роман Вилфанд је изјавио да не дели бојазан западних колега и да ће на територији Русије зима бити уобичајена. У корист тачности прогноза руских метеоролога Роман Вилфанд је подсетио да су прошле године стручњаци прогнозирали врло хладну зиму. И заиста, децембар и март су били изузетно хладни, многи температурни рекорди су били оборени. Ове сезоне метеоролози становницима Русије прогнозирају прилично благо време. По њиховим рачуницама, у октобру се у централном делу земље очекује традицонално „михољско лето“. А у другој половини октобра и у новембру стручњаци прогнозирају време које је уобичајено за ово доба године. Не само то, очекује се да децембар у већини региона Русије буде чак и топлији него прошле године.

Лада Коротун,