Нафте из шкриљаца је много, али она није рентабилна

20-09-2013 09:22:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Експерти истраживачке организације IHS прогнозирају револуцију у нафтној индустрији. Резерве нафте из шкриљаца, по њиховим оценама, огромне су и могу да потресу сировинска тржишта. Највећи потенцијал поседују Русија, Аргентина и Алжир.

Експерти IHS издвајају у свету 23 перспективна налазишта нафте из шкриљаца. Њихов потенцијал износи оо 175 милијарди барела – то четири пута премашује сличне резерве у Северној Америци. Раније су неки аналитичари изражавали претпоставку да разрада нетрадиционалних ресурса може да доведе до смањења цене енергената.

Руски експерти гледају на перспективе нове револуције гаса из шкриљаца више него суздржано. Оцене IHS су прелиминарне и градити веродостојну прогнозу на основу њих није реално. Потенцијал налазишта може да се оцени тек пошто оно почне да се експлоатише, каже председник Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Генадиј Шмаљ.

- Навешћу цифре које у многоме премашују оне које наводи ова компанија. Имамо такозвану Баженовску свиту која се налази у Западном Сибиру, на територији око милион квадратних километара. Резерве нафте у овој Баженовској свити, по оценама наших геолога, износе од 150 до 200 милијарди тона, не барела. То је више него што наводи ова компанија за све земље.

На данашњи дан у Русији се разрађују два експериментална налазишта нафте из шкриљаца. Главни проблем, по речима експерта, јесте у томе што на данашњи дан нема технологије која омогућава да се ефикасно вади нафта. Једном речи, САД које трећину свог гаса добијају на налазиштима из шкриљаца, потрошиле су две деценије и око 30 милијарди долара да направе и усаврше методе експлоатације. При томе шкриљачни бум у Америци, по речима независног аналитичара Дмитрија Адамидова, у многоме је везан са врло повољним положајем налазишта.

- Сва налазишта из шкриљаца се налазе на већ постојећој инфраструктури. Тамо су се вадили традиционално нафта и гас, а затим су нађене резерве из шкриљаца. У саставу трошкова за вађење нафте 60% је инфраструктура. Мало је само пробушити рупу. Треба сакупити нафту и гас, транспортовати их, прпремити робни вид и слично.

Према оцени Генадија Шмаља производна цена гаса из шкриљаца у САД износи око 170-180 долара за хиљаду кубних метара. Зато је коришћење таквог плавог горива повољно само у непосредној близини од налазишта како би се избегли додатни трошкови за транспорт.

Ради поређења: кубни метар традиционалног уренгојског гаса кошта 20-25 долара. Тако нафтом из шкриљаца може озбиљно да се бави само у условима њене високе цене на тржишту.

У сваком случају вађење нафте из шкриљаца неће оборити цене на сировинским берзама. Као што није оборио ни гас из шкриљаца. Прошле године, по експертским оценама, Немачка је потрошила 25 милијарди евра на дотације у сфери алтернативних извора енергије. Такве трошкове могу да поднесу само врло богате земље. Сиромашне још дуго неће моћи да се баве разрадом алтернативних извора нафте и гаса.

Влад Гринкевич,