Јубилеј клуба „Валдај“: кулминација уз долазак председника

19-09-2013 08:08:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је 19. септембра учествовао у раду међународног клуба „Валдај“ током четвртог, завршног дана окупљања. Овај клуб слави своју прву деценију постојања. Током отвореног дијалога са водећим светским експертима, шеф државе је изнео своје мишљење у вези са кључним питањима унутрашње и спољне политике.

У свом наступу Владимир Путин је подробно објаснио позицију Русије поводом главних изазова савременог света. Конкретно, он је изјавио да свака земља има право на територијални, духовни и политички суверенитет, а да једнополарни свет и одсуство конкуренције воде ка глобалним опасностима:

- Данас видимо нови заокрет у тој конкуренцији. Данашња конкуренција добија економско-технолошке и идејно-информационе аспекте. Заоштравају се и војно-политички проблеми, ситуација у свету постаје све тежа. Мора се бити јак и у војним, технолошким, економским односима. Главно што ће донети успех - то је квалитет људи, друштва. Еконосмки раст и геополитички утицај потичу од стања самог друштва.

Присуство не само страних, већ и руских интелектуалца је у извесној мери дало одређени тон дискусији: домаћа дешавања не само да нису била по себи неприметна тема, већ можда и главна. Конкретно, разматрала се политичка реформа, након које је регистровано много нових партија, а представници опозиције су победили на недавно одржаним изборима у неколико региона. Ипак, сиријски проблем и уопште блискоисточна тема били су готово кључне. Ево како је председник прокоментарисао сценарио који ипак предвиђа употребу силе у односу на режим Башара Асада:

- Употреба силе није лек за међународне проблеме. Заборављамо на суштину питања, када говоримо о опасности од употребе силе ван оквира међународног права, какво је данас на снази. У Конгресу САД се дискутовало о питању да ли спроводити операцију или не. Ово се питање не би требало разматрати у Конгресу, већ у оквиру СБ УН. И још нешто, да ли ће нам поћи за руком да убедимо Асада или не? Не знам. Али до сада све изгледа тако, да се Сирија у потпуности сагласила са нашим предлогом и да је спремна да делује у складу са планом, који је међународна заједница разрадила у оквиру УН. Сирија је изјавила да ће се прикључити међународној конвенцији о забрани хемијског оружја. То су практични кораци, које је сиријска влада већ учинила.

На јубиларном заседању клуба учествовали су бивши премијер Француске Франсоа Фијон, бивши министар спољних послова Немачке Ханс-Дитрих Геншер, бивши шеф Европске комисјие Романо Проди, пољски режисер Кшиштоф Зануси. Међу руским гостима били су опозициони политичари Генадиј Гудков и Владимир Ришков, као и шеф Института проблема глобализације Михаил Дељагин. И управо овако разнородни, а не „лакирани“ састав учесника који су размотрили читаву палету проблема, нам омогућава да говоримо о томе да се клуб „Валдај“ успешно носи са свим изазовима.

Илија Харламов,